Vesti
Saopštenja

MZZP: Meštani Novaka uznemireni zbog krađe

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak obišli su petočlanu porodicu Slavka Petrovića iz Babinog Mosta, meštane Novaka kod Prizrena i Crkoleza u Istoku koji su bili na meti učestalih provala, krađa i podmetanja požara, navodi se u saopštenju.
MZZP: Meštani Novaka uznemireni zbog krađe
Predstavnici Ministarstva za zajednice u Bbainom Mostu (Foto MZZP)

”Ovo nas je baš pogodilo, sada kada je vreme za poljoprivredne radove od čega jedino i živimo, sada smo ostali i bez poljoprivredne mehanizacije, ne znam deci kako da objasnim da nam je uskraćena mogućnost da preživimo“, rekao je Slavko Petrović iz Babinog Mosta, kome je nedavno pokradena poljoprivredna mehanizacija.

Prilikom poseta selu Novake kod Prizrena i Crkolez kod Istoka potvrđeno je od meštana da su malobrojne povratničke porodice veoma uznemirene zbog učestalih provala, krađa i podmetanja požara.

Po rečima meštana Novaka, pored krađa, u ataru ovog sela uveliko nastaju ilegalne deponije na privatnim parcelama koje vlasnicima onemogućavaju da obrađuju svoja poljoprivrednih imanja.

U selu Crkolez kod Istoka nedavna krađa stoke i automobila porodici Mališe Tijanića je treća u nizu od mnogobrojnih koje su ostale nerasvetljene. U razgovoru sa zvaničnicima Ministarstva za zajednice i povratak, meštani Crkoleza ističu da je ozbiljno doveden u pitanje dalji opstanak 25 preostalih porodica, od oko 60 koliko ih je nekada živelo u Crkolezu kod Istoka.

„Molimo vas da nekako utičete na nadležne u Prištini da pomognu u rasvetljavanju mnogobrojnih krađa i zaštite povratnike“, poručili su povratnici iz Babinog Mosta, Novaka i Crkoleza predstavnicima Ministarstva za povratak i zajednice.

U saopštenju se ističe da je ovim povodom, ministar Dalibor Jevtić uputio pisma vršiocu dužnosti ministra unutrašnjih poslova Dželjalju Švečli, direktoru Policije Кosova Rašitu Ćelaju, i gradonačelniku Prizrena Mitaferu Haskuki, zahtevajući preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti Srba i njihove imovine na Кosovu.

Ministar Jevtić je pored zahteva za pronalaženjem i zakonskim merama kažnjavanjem počionioca ovih incidenata tražio i povećano prisustvo policije u povratničkim sredinama, dok je od gradonačelnika Prizrena zahtevao da se radi na rešavanju problema divljih deponija na privatnim imanjima Srba na ulazu u selo Novake, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
  • 08.07.2020
Krizni štab Opštine Gračanica održao je sednicu povodom trenutne epidemiološke situacije. "Iako je situacija pod kontrolom, ona nije zavidna, te kolektivna odgovornost mora biti na višem nivou", navodi se u saopštenju.
  • 07.07.2020
Popović i Rajli o bezbednosnoj situaciji i pandemiji koronavirusa
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa komandanta Regionalne komande Istok američkim pukovnikom Erikom Rajlijem o bezbednosnoj situaciji, pandemiji koronavirusa i nastavku saradnje.
  • 07.07.2020
Ograničen rad sa strankama u Opštini Gračanica
Zbog aktuelne epidemiološke situacija, Opština Gračanica ograničava svoj rad sa strankama.
  • 06.07.2020
“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima zdravstvenih institucija. Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj samoupravi pod kontolom, “uprkos tome što je ona nešto lošija u odnosu na predhodni period”.
  • 06.07.2020