Vesti
Saopštenja

MZZP: Isporučena pomoć za 14 povratničkih porodica

Ministarstvo za zajednice i povratak isporučilo je kućne aparate, belu tehniku i nameštaj za 14 porodica povratnika i raseljenih Srba, Roma i Aškalija iz opštine Gračanice, Kosovo Polje i Prizren.

MZZP: Isporučena pomoć za 14 povratničkih porodica
Isporuka pomoći za povratnike (Foto MZZP)

Pomoć za opremanje kuća isporučena je za dve romske, jednu aškalijsku i 11 srpskih porodica.

Povratnici i raseljeni iz Gušterice, Gračanice, Bogoševca, Novaka (Prizren) i Kosova Polja su „istakli svoje veliko zadovoljstvo i zahvalnost za, kako kažu, kompletno opremanje svojih novih kuća koje u njihovoj sopstvenoj režiji ni u kom slučaju ne bi bilo moguće“, navodi se u saopštenju ministarstva dostavljenom medijima.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić naveo je da se ovo ministarstvo „grčevito bori da u teškim društvenim, političkim i ekonomskim prilikama ne dođe do zastoja u povratku raseljenih ali i pružanju podrške onima koji na Kosovu vide svoju budućnost“.

Izgradnja i opremanje 14 kuća za raseljene i povratnike u opštini Gračanica, Kosovo Polje i Prizren sprovedeno je u sklopu pete faze programa ”Povratak i reintegracija na Kosovu”, koju finansira Kancelarija Evropske unije i Ministarstva za zajednice i povratak u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).Ostale vesti

Ministarstvo zdravlja Kosova sutra o novim merama protiv kovida-19
“Komitet za procenu i koordinaciju epidemiološke situacije u vezi sa kovidom-19 sastaće se sutra da razmotri nove predloge Ministarstva zdravlja za primenu nekih mera, kako bi se sprečilo pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Kosova koje je dostavljeno medijima.
  • 30.10.2020
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020