Vesti
Saopštenja

MZZP: Isporučena pomoć za 14 povratničkih porodica

Ministarstvo za zajednice i povratak isporučilo je kućne aparate, belu tehniku i nameštaj za 14 porodica povratnika i raseljenih Srba, Roma i Aškalija iz opštine Gračanice, Kosovo Polje i Prizren.

MZZP: Isporučena pomoć za 14 povratničkih porodica
Isporuka pomoći za povratnike (Foto MZZP)

Pomoć za opremanje kuća isporučena je za dve romske, jednu aškalijsku i 11 srpskih porodica.

Povratnici i raseljeni iz Gušterice, Gračanice, Bogoševca, Novaka (Prizren) i Kosova Polja su „istakli svoje veliko zadovoljstvo i zahvalnost za, kako kažu, kompletno opremanje svojih novih kuća koje u njihovoj sopstvenoj režiji ni u kom slučaju ne bi bilo moguće“, navodi se u saopštenju ministarstva dostavljenom medijima.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić naveo je da se ovo ministarstvo „grčevito bori da u teškim društvenim, političkim i ekonomskim prilikama ne dođe do zastoja u povratku raseljenih ali i pružanju podrške onima koji na Kosovu vide svoju budućnost“.

Izgradnja i opremanje 14 kuća za raseljene i povratnike u opštini Gračanica, Kosovo Polje i Prizren sprovedeno je u sklopu pete faze programa ”Povratak i reintegracija na Kosovu”, koju finansira Kancelarija Evropske unije i Ministarstva za zajednice i povratak u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021