Vesti
Saopštenja

MZK: Prijavljen sumnjiv slučaj Majmunskih boginja

Ministarstvo zdravlja Kosova oglasilo se putem saopštenja za javnost u kome se navodi  da je 3. juna 2022. godine od Klinike za infektivne bolesti, UKCK-a, dobilo informaciju o sumnjivom slučaju Majmunskih boginja.

MZK: Prijavljen sumnjiv slučaj Majmunskih boginja
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Reč je o osobi muškog pola rođenoj 1953. godine u opštini Dragaš.

U saopštenju je navedeno da je pacijent hospitalizovan na Infektivnoj klinici UKCK 3. juna, kao i da je izolovan.

"Uzorak će biti poslat u referentnu laboratoriju Svetske zdravstvene organizacije u Holandiji, čekamo laboratorijske rezultate do konačne dijagnoze po propisanim kriterijumima", stoji u saopštenju Ministarstva zdravlja Kosova.

Stanje hospitalizovanog pacijenta se prati i ispituju se kontakti.

Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da će javnost biti blagovremeno obaveštena o razvoju situacije u vezi sa Majmunskim boginjama i da je situacija za sada stabilna.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022