Vesti
Saopštenja

Mustafa: Jedino građani Kosova ne putuju slobodno

Premijer Kosova, Isa Mustafa, drugog dana svoje zvanične posete Briselu, razgovarao je sa više evropskih predstavnika o procesu vizne liberalizacije.
Mustafa: Jedino građani Kosova ne putuju slobodno
Mustafa i Junker (Foto Vlada Kosova)

Mustafa se danas sreo sa predsednikom Evropske komisije, Žan-Klod Junker, komesarom EU za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitrisom Avramopoulosom i članom Evropskog parlamenta Elmarom Brokom.

Naglasio je potrebu za bržom liberalizacijom viza za građane Kosova, za šta je od evropskih zvaničnika zatražio podršku u tom procesu.

"Kosovo je ispunilo neophodne kriterijume i građani Kosova su jedni u regionu koji su bez  mogućnosti da se slobodno kreću u zemljama EU. Uvereni smo da će građani Kosova slobodno kretati, bez viza, u 2016. ", rekao je Mustafa.

Tokom sastanka, razgovarano je drugim aktuelnim pitanjima na Kosovu, ali je centralna tema svih sastanaka bila je okončanje procesa vizne liberalizacije i drugih evropskih procesa na Kosovu.

Mustafa je, kako je saopšteno iz vlade, kazao da je Priština potpuno posvećena procesu evropskih integracija i ekonomskom i socijalnom razvoju.

Sastancima su pored premijera Mustafe, prisustvovali i prvi zamenik premijera i ministar inostranih poslova, Hašim Tači i ministar za evropske integracije, Bekim Čolaku.Ostale vesti

UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021
Omogućiti nesmetan rad novinarima
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla. Postom na Fejsbuku pod naslovom "Albanski i srpski novinari napadnuti su na severu" oglasila se i Asocijacija novinara Kosova (ANK).
  • 13.10.2021
Eparhija raško-prizrenska poziva na smirivanje situacije
Povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je  upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije, stoji u saopštenju.
  • 13.10.2021