Vesti
Saopštenja

Mogerini: Nezavisni mediji osnov demokratije

Nezavisni mediji su osnov demokratije i predstavljaju alat kojim se vlasti pozivaju da budu odgovorne za svoja dela, poručila je Federika Mogerini povodom Svetskog dana slobode medija.
Mogerini: Nezavisni mediji osnov demokratije
Federika Mogerini (Foto arhiva Kim)

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini kaže da EU osuđuje kršenje prava novinara i povećan broj pretnji.

"Slobodni mediji i sloboda izražavanja su sam temelj demokratije i doprinose izgradnji stabilnih, inkluzivnih i jakih društava. Mediji mogu doprineti smanjenju tenzija i ograničavanju sukoba. EU podržava primenu Agendu za održivi razvoj do 2030. godine. To podrazumeva omogućavanje univerzalnog pristupa informacijama i zaštitu slobode izražavanja".

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima Federika Mogerini očekuje da sve države ispune svoje obaveze i zaštite novinare.

"Mora da se stvori pravno okruženje koje jača ovakvu agendu i adekvatno istražiti i tužiti sve napade na novinare".

Mogerinijeva je podsetila da je od juna 2015. godine EU podržala najmanje 45 aktera koji promovišu pravo na slobodu izražavanja u okviru svog programa malih grantova.

"Uputstva o slobodi izražavanja EU na internetu i van njega, usvojena 2014. godine i njihova naknadna primena, još jednom potvrđuje posvećenost EU u promovisanju slobode mišljenja i izražavanja".Ostale vesti

Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023
Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023
TO Gračanice učestvovaće na četvrtom sajmu zavičaja u Novom Sadu

Turistička organizacija Gračanice imaće priliku da po drugi put na sajmu zavičaja predstavi celokupnu turističku ponudu ove lokalne samouprave. Četvrti Sajam zavičaja biće održan 12. februara u Master hali Novosadskog sajm.

  • 01.02.2023