Vesti
Saopštenja

Mogerini: Jačenja nezavisnih medija ključno za razvoj demokratije

Osnivanje, održavanje i jačanje nezavisnih, pluralističkih i slobodnih medija od ključne je važnosti za razvoj demokratije u okviru nacije, saopština je Federika Mogerini povodom Međunarodnog dana slobode medija.
Mogerini: Jačenja nezavisnih medija ključno za razvoj demokratije
Federika Mogerini (english.republika.mk)

„Pravo na slobodu mišljenja i slobode govora uključuje slobodu da se traže, dobijaju i daju informacije. To je ključna komponenta demokratskog upravljanja i razvoja. Ljudi moraju u potpunosti imati mogućnost izražavanja svog mišljenja i učestvovanja u procesima donošenja odluka koji se tiču njihovih života. Sloboda informacija takođe doprinosi boljoj vladavini zakona jer pospešuje transparentnost u javnim odnosima i može biti korišćena kao alat kako bi se vlade držale odgovornim za svoja dela, posebno kada pristup informacijama razotkriva kršenje ljudskih prava ili koruptivnih praksi“, navodi se u pisanoj izjavi visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini.

U saopštenju se dodaje da „Evropska unija ostaje posvećena kotinuiranom radu na promovisanju i zaštiti sloboda i mišljenja i izražavanja širom sveta, ne samo u štampanom i usmenom obliku, već i na internetu i preko drugih tehnologija, na način na koji je navedeno u Vodiču EU o ljudskim pravima i izražavanju slobode mišljenja na i van interneta iz 2014. godine“.

„Njime se osuđuje sve veći nivo zastrašivanja i nasilja sa kojima se novinari, borci za ljudska prava, mediji i drugi pojedinci suočavaju u mnogim zemljama širom sveta kada koriste pravo na slobodu mišljenja i izražavanja na internetu i van njega“.

Dalje se navodi da pored borbe protiv nasilja, EU ostaje posvećena borbi protiv zakona ili praksi koja uvode centuru, ohrabruju autocenzuru ili omogućavaju zakonske kazne, uključujući krivične, finansijske i administrativne kazne, ali i borbi protiv zloupotrebe tržišnih kapaciteta i loših ekonomskih uslova.

„EU još jednom naglašava da je posvećena promovisanju i davanju podrške slobodi mišljenja i izražavanja kao prava koja smeju koristiti svi i svuda na osnovu principa jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti - putem bilog kog medija, bez obzira na granice“.Ostale vesti

Osmanijeva i Bjornstad o nabavci vakcina protiv kovida-19
Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani sastala se sa norveškim specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Arneom Sanesom Bjornstadom sa kojim je razgovarala o nabavci vakcina. Sastanku je prisustvovao i ambasador Norveške Erik Grondahl.
  • 08.03.2021
Popović čestitao Međunarodni dan žena
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je u svim pripadnicama nežnijeg pola Međunarodni dan žena. 
  • 08.03.2021
Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021