Vesti
Saopštenja

Mobilni timovi će posećivati kovid pozitivne radi glasanja

Svim građanima koji imaju pozitivnan rezultat na kovid-19, kao i onima koji su u samoizolaciji, CIK će omogućiti glasanje zahvaljujući mobilnim timovima.
Mobilni timovi će posećivati kovid pozitivne radi glasanja
Ilustracija (Foto Freepik)

CIK će kontaktirati sve građane koji su na spisku NIJZK-a do 15. oktobra, kao osobe zaražene kovidom-19 i one koje su u samoizolaciji, bez potrebe za bilo kakvom predhodnom registracijom.

Kako bi se građanima koji su zaraženi virusom kovid-19 i onima koji su u samoizolaciji omogućilo glasanje, na adrese birača koji su se registrovali za glasanje, šalju se mobilni timovi.

Mere kojih se moraju pridržavati birači i članovi mobilnih timova:

- Članovi mobilnih timova biće opremljeni maskom, mantilom, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju;

- Ukoliko vi kao birač nemate zaštitnu opremu kod kuće, mobilni tim će vam obezbediti zaštitnu masku i rukavice tokom glasanja;

- U cilju identifikacije, birač će predočiti važeći dokument za identifikaciju mobilnom timu i ukloniti masku na kratko vreme dok ne bude identifikovan;

- Birač će se potpisati na birački spisak;

- Pre nego što dobije glasačke listiće birač treba da dezinfikuje ruke;

- Zajedno sa glasačkim listićima, mobilni tim će biraču dati poseban koverat u koji će staviti glasačke listiće, kako bi se sačuvala tajnost glasa;

- Glasač treba da ima prostora za tajno i nezavisno glasanje;

- Nakon što ste glasali, stavite glasačke listiće u posebnu kovertu, koju ćete zatvoriti i ubaciti u glasačku kutiju;

- Nakon glasanja, treba ponovo dezinfikovati ruke;

Centralna izborna komisija zahteva razumevanje građana za sprovođenje ovih neophodnih mera u cilju zaštite zdravlja.

Za dodatne informacije može se kontaktirati besplatna linija za pomoć: 0800 55 555

 

https://fb.watch/8yGkRng5Rl/Ostale vesti

Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021
Omogućiti nesmetan rad novinarima
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla. Postom na Fejsbuku pod naslovom "Albanski i srpski novinari napadnuti su na severu" oglasila se i Asocijacija novinara Kosova (ANK).
  • 13.10.2021
Eparhija raško-prizrenska poziva na smirivanje situacije
Povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je  upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije, stoji u saopštenju.
  • 13.10.2021
Petković sa raseljenima o učešću na lokalnim izborima
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je Jagodinu i razgovarao sa raseljenim licima sa Kosova i Metohije privremeno smeštenim u ovom gradu i pozvao ih da uzmu učešće i glasaju na predstojećim lokalnim izborima 17. oktobra.
  • 12.10.2021