Vesti
Saopštenja

Misija OEBS osudila skrnavljenja spomenika u Kišnici

Misija OEBS-a na Kosovu osudila je vandalizam na srpskom pravoslavnom groblju u Kišnici, u kojem su nepoznati počinioci oštetili sedam nadgrobnih spomenika.

Misija OEBS osudila skrnavljenja spomenika u Kišnici
Polomljeni spomenici na groblju u Kišnici (Foto Gračanica onlajn)

Kako navode u saopštenju za javnost, ovakvi incidenti izazivaju zabrinutost u lokalnim zajednicama i zahtevaju aktivnu reakciju institucija kako bi se javnost razuverila i sprečilo ponavljanje ovakvih slučajeva.

"Misija se pridružuje pozivu Kosovske policije koja poziva sve koji imaju informacije o ovom incidentu da se jave kako bi pomogli u rešavanju ovog slučaja, uz pohvalu policiji što je reagovala slanjem regionalnih istražnih i forenzičkih jedinica na groblje. Misija će podržati Opštinski savet za bezbednost u zajednici i Lokalni komitet za javnu bezbednost u rešavanju ovog slučaja i proceni kako bolje zaštititi lokalna groblja", navodi se u objavi Fejsbuk stranici ove misije.

 Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022