Vesti
Saopštenja

“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”

NVO Aktiv upozorava na kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane Ministarstva zdravlja Kosova i Nacionalnog instituta za javno zdravlje u vreme pandemije koronavirusa.
“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Aktiv podseća da je Vlada Kosova u 28. jula objavila Odluku o novim merama za sprečavanje širenja virusa korona u kojoj se između ostalog, navodi da su sve osobe na Kosovu dužne da “primenjuju preventivne mere i preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja”.

“Pripadnici srpske i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu, međutim, ne mogu da se informišu o ovim merama i preporukama budući da se obe institucije ističu u kršenju Zakona o upotrebi jezika i da ne objavljuju informacije na srpskom jeziku”, navodi ova organizacija.

Upozoravaju da od početka pandemije, informacije koje objavljuju Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje dostupne su gotovo isključivo na albanskom jeziku, uprkos značaju koji one imaju za zaštitu zdravlja stanovništva.

“Ministarstvo zdravlja već mesecima ne ažurira verziju svoje veb stranice na srpskom jeziku. Stranica COVID19 koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja takođe je gotovo nedostupna na srpskom jeziku. Nacionalni institut za javno zdravlje čak ni ne poseduje verziju veb stranice na srpskom jeziku. Sve objave na stranici ove institucije na društvenoj mreži “fejsbuk” su takođe dostupne isključivo na albanskom jeziku. Osim toga, saopštenja za javnost Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za zdravlje dostavljaju se medijima uglavnom na albanskom jeziku bez prevoda na srpski jezik”, podseća ova organizacija.

Dodaje se da su se NVO AKTIV i pojedini mediji u prethodnom periodu obraćali Kancelariji poverenika za jezike povodom rada ovih institucija, ali to nije dalo rezultat.

“Budući da se pomenute institucije ne pridržavaju svoje obaveze da sve informacije objavljuju i na srpskom jeziku, postavlja se pitanje kako građani srpske i drugih nevećinskih zajenica mogu da “primenjuju njihove preventivne mere i preporuke” kada o njima ne mogu da se informišu?”.

U cilju zaštite zdravlja svih osoba na Kosovu, ali i poštovanja jezičkih prava, NVO AKTIV traži od Ministarstva zdravlja i Nacionalnog institut za javno zdravlje da poštuju Zakon o upotrebi jezika i obezbede prevod svih dokumenata i informacija na srpski jezik. NVO AKTIV poziva Kancelariju poverenika da preduzme mere u skladu sa svojim nadležnostima kako kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane institucija ne bi postala praksa.Ostale vesti

Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
  • 08.08.2020
Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
  • 07.08.2020
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020