Vesti
Saopštenja

“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”

NVO Aktiv upozorava na kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane Ministarstva zdravlja Kosova i Nacionalnog instituta za javno zdravlje u vreme pandemije koronavirusa.
“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Aktiv podseća da je Vlada Kosova u 28. jula objavila Odluku o novim merama za sprečavanje širenja virusa korona u kojoj se između ostalog, navodi da su sve osobe na Kosovu dužne da “primenjuju preventivne mere i preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja”.

“Pripadnici srpske i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu, međutim, ne mogu da se informišu o ovim merama i preporukama budući da se obe institucije ističu u kršenju Zakona o upotrebi jezika i da ne objavljuju informacije na srpskom jeziku”, navodi ova organizacija.

Upozoravaju da od početka pandemije, informacije koje objavljuju Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje dostupne su gotovo isključivo na albanskom jeziku, uprkos značaju koji one imaju za zaštitu zdravlja stanovništva.

“Ministarstvo zdravlja već mesecima ne ažurira verziju svoje veb stranice na srpskom jeziku. Stranica COVID19 koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja takođe je gotovo nedostupna na srpskom jeziku. Nacionalni institut za javno zdravlje čak ni ne poseduje verziju veb stranice na srpskom jeziku. Sve objave na stranici ove institucije na društvenoj mreži “fejsbuk” su takođe dostupne isključivo na albanskom jeziku. Osim toga, saopštenja za javnost Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za zdravlje dostavljaju se medijima uglavnom na albanskom jeziku bez prevoda na srpski jezik”, podseća ova organizacija.

Dodaje se da su se NVO AKTIV i pojedini mediji u prethodnom periodu obraćali Kancelariji poverenika za jezike povodom rada ovih institucija, ali to nije dalo rezultat.

“Budući da se pomenute institucije ne pridržavaju svoje obaveze da sve informacije objavljuju i na srpskom jeziku, postavlja se pitanje kako građani srpske i drugih nevećinskih zajenica mogu da “primenjuju njihove preventivne mere i preporuke” kada o njima ne mogu da se informišu?”.

U cilju zaštite zdravlja svih osoba na Kosovu, ali i poštovanja jezičkih prava, NVO AKTIV traži od Ministarstva zdravlja i Nacionalnog institut za javno zdravlje da poštuju Zakon o upotrebi jezika i obezbede prevod svih dokumenata i informacija na srpski jezik. NVO AKTIV poziva Kancelariju poverenika da preduzme mere u skladu sa svojim nadležnostima kako kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane institucija ne bi postala praksa.Ostale vesti

Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021