Vesti
Saopštenja

Ministarstvo finansija: Preduzeća da ažuriraju podatake u sistemu EDI

Vlada Kosova prošle nedelje je izdvojila 60 miliona evra kao podršku privatnom sektoru, Ministarstvo finansija tim povodom poziva preduzeća da ažuriraju svoje podatke u Novi elektronski sistem EDI, kako bi se omogućilo izvršenje sredstava.
Ministarstvo finansija: Preduzeća da ažuriraju podatake u sistemu EDI
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi da prema odluci Vlade Kosova br. 10/33 od 28.09.2020 za subvencionisanje linije zarada za aktivno poslovanje. Ministarstvo finansija poziva preduzeća da ažuriraju svoje podatke u EDI sistemu Poreske uprave Kosova.

Dodaje se da se ažuriranje podataka "obavi što je pre moguće, kako bi se time omogućilo Ministarstvu finansija da brzo izvrši uplatu, izbegavajući moguća kašnjenja nastala zbog pogrešnih podataka koji se mogu pojaviti u EDI sistemu (kao što je br. bankovnog računa, fiskalnog broja itd.)"

Napominje se da će se isplata za preduzeća izvršiti jednom i neće biti potrebe za prijavom kompanija, budući da će se automatski kvalifikovati ako ispunjavaju kriterijume utvrđene u Odluci Vlade br. 10/33. 

Zaklučuje se da će ova mera koristiti svim aktivnim preduzećima, osim javnih preduzeća i kompanija sa regulisanim tržištem.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021