Vesti
Saopštenja

Miljeta i Skaparoti o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu

Komandant Kfora Giljelmo Luiđi Miljeta sastao se sa novoimenovanim vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu Kurtisom Skaparotijem sa kojim je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i u regionu.
Miljeta i Skaparoti o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu
Komandanti Skaparoti i Miljeta (Foto Kfor)

“Naporan rad pripadnika NATO-a je omogućio politički i diplomatski napredak u zemlji, kroz obezbeđivanje slobode kretanja i kroz doprinos u održavanju bezbednog i sigurnog okruženja”, ocenio je general Skaparoti.

“Bila mi je čast da upoznam neke od muškaraca i žena koji učestvuju u ovoj važnoj misiji”, istakao je Skaparoti.

U sklopu posete, komandant Skaparoti se sastao i sa nekoliko visokih zvaničnika institucija na Kosovu, uključujući predsednika Hašima Tačija, premijera Isu Mustafu i zamenika premijera Branimira Stojanovića.

Skaparoti se sastao i sa ambasadorima zemalja Kvinte na Kosovu, specijalniim predstavnikom EU, specijalnim predstavnikom UNMIK-a i generalnim sekretarom UN, kao i sa šefoviva misija OEBS-a i EULEKS-a.

Predstavnici međunarodnih i lokalnih vlasti izrazili su zahvalnost na važnom doprinosu kontingenata Kfora u održavanju bezbednog i sigurnog okruženja u regionu.

Po završetku boravka, general Skaparoti je posetio pravoslavni manastir Gračanicu gde se sastao sa vladikom Teodosijem.Ostale vesti

U Sočanici obležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca i služenjem parastosa kod spomen česme, a potom i svečanom akademijom u Sočanici je obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka.

  • 30.01.2023
Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023