Vesti
Saopštenja

„Međunarodna podrška važna za povratak i ZSO“

Problem uzurpirane imovine koči proces povratka, rekao je danas Dalibor Jevtić tokom sastanka sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo Augustinom Kondeom.
„Međunarodna podrška važna za povratak i ZSO“
Sa današnjeg sastanka u Prištini (Foto MZZP)

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i ministar administracije i lokane samouprave Ljubomir Marić razgovarali su danas sa Augustinom Kondeom o procesu povratka i formiranju Zajednice srpskih opština.

„Jedan od problema o kome moram i ovaj put da govorim, jeste problem uzurpirane imovine, koji ozbiljno koči sam proces povratka, a u rešavanje ovog pitanja smo krenuli na praktičan način, traženjem posebnog odeljenja suda koje će se baviti ovim pitanjem. Pored ovog, u jednom periodu, i problem bezbednosti u nekim delovima Kosova nam je stvarao velike poteškoće. Bezbednost je sada malo bolja i dobro će biti da tako i ostane“, rekao je Jevtić.

Ministar administracije i lokane samouprave Ljubomir Marić je na današnjem sastanku obavestio Kondea o formiranju Zejednice srpskih opština. Marić je tom prilikom istakao da će ZSO „biti garant boljeg života“.

Marić je istakao da ministarstvo na čijem je čelu pruža podršku lokalnim samoupravama, kako kroz jačanje kapaciteta usluga, tako i kroz kapitalne projekte u rešavanju infrastrukturnih problema. Ovom prilikom Marić je govorio i o opštinama na severu Kosova i zatražio veća investiranja u ove opštine jer je „ekonomija ključ uspeha“.

Ministri Jevtić i Marić su tokom sastanka naglasili da je dobra saradnja i podrška Međunarodne zajednice važna u svim ovim segmentima.

Ovo nije prvi susret ministra Jevtića i ministra Marića sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Dvojica ministra su se sa Augustinom Kondeom sastali i prošlog meseca u Beogradu.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020