Vesti
Saopštenja

Mediji i NVO osudili krađu na Via Ferata Berim

Na jednom od najatraktivnijih turističkih mesta na severu Kosova Via Ferata Berim, juče je ukradena sajla. U zajedničkom saopštenju medija i nevladinih organizacija zahteva se da policija što pre reši slučaj i pronađe počinioce.
Mediji i NVO  osudili krađu na Via Ferata Berim
Via Ferata Berim (printskrin JuTjub Ibarski Kolašin)

Protiv vandalizma
Poptisnici ovog sporazuma su: Nova društvena inicijativa (NSI), Crno beli svet, LINK, CSD, RTV Kim, Gračanica Online, FDMC, Kontakt Plus, ACDC, Media Centar Čaglavica, Centar za socijalne inicijative (CSI), NVO Aktiv, Alternativno udruženje i Centar za razvoj zajednica.

“Pozivamo policijsku stanicu Zubinom Potoku i policiju iz regiona sever da što pre pronađu počinioce i doprinesu efikasnom rasvetljavanju ovog slučaja”, ističe se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju medija i NVO napominje se da policija treba “da pokaže odgovornost i efikasnost i u drugim slučajevima ugrožavanja bezbednosti i uništavanja imovine na javnom prostoru, poput uništavanja staze na Malom Zvečanu, stepeništa u Zubinom Potoku, kao i svih ostalih krivičnih dela”.

“Institutu za teritorijalni i ekonomski razvoj i inicijativi Outdor In pružamo podršku u daljem radu i pozivamo ih da ne odustaju od razvoja i promocije turizma na Kosovu”, navode potpisnici saopštenja.

Via Ferata Berim postala je prepoznatljiv turistički brend severa Kosova. Ferata se nalazi na stenama Berima na planini Mokra Gora. Udaljena je 25km od Zubinog Potoka, putem koji ide preko brane „Gazivode“ do škole u selu Kovače, a zatim makadamskim putem do Previje i dalje ka Berimu.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021