Vesti
Saopštenja

Mediji i NVO osudili krađu na Via Ferata Berim

Na jednom od najatraktivnijih turističkih mesta na severu Kosova Via Ferata Berim, juče je ukradena sajla. U zajedničkom saopštenju medija i nevladinih organizacija zahteva se da policija što pre reši slučaj i pronađe počinioce.
Mediji i NVO  osudili krađu na Via Ferata Berim
Via Ferata Berim (printskrin JuTjub Ibarski Kolašin)

Protiv vandalizma
Poptisnici ovog sporazuma su: Nova društvena inicijativa (NSI), Crno beli svet, LINK, CSD, RTV Kim, Gračanica Online, FDMC, Kontakt Plus, ACDC, Media Centar Čaglavica, Centar za socijalne inicijative (CSI), NVO Aktiv, Alternativno udruženje i Centar za razvoj zajednica.

“Pozivamo policijsku stanicu Zubinom Potoku i policiju iz regiona sever da što pre pronađu počinioce i doprinesu efikasnom rasvetljavanju ovog slučaja”, ističe se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju medija i NVO napominje se da policija treba “da pokaže odgovornost i efikasnost i u drugim slučajevima ugrožavanja bezbednosti i uništavanja imovine na javnom prostoru, poput uništavanja staze na Malom Zvečanu, stepeništa u Zubinom Potoku, kao i svih ostalih krivičnih dela”.

“Institutu za teritorijalni i ekonomski razvoj i inicijativi Outdor In pružamo podršku u daljem radu i pozivamo ih da ne odustaju od razvoja i promocije turizma na Kosovu”, navode potpisnici saopštenja.

Via Ferata Berim postala je prepoznatljiv turistički brend severa Kosova. Ferata se nalazi na stenama Berima na planini Mokra Gora. Udaljena je 25km od Zubinog Potoka, putem koji ide preko brane „Gazivode“ do škole u selu Kovače, a zatim makadamskim putem do Previje i dalje ka Berimu.Ostale vesti

Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021
Omogućiti nesmetan rad novinarima
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla. Postom na Fejsbuku pod naslovom "Albanski i srpski novinari napadnuti su na severu" oglasila se i Asocijacija novinara Kosova (ANK).
  • 13.10.2021
Eparhija raško-prizrenska poziva na smirivanje situacije
Povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je  upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije, stoji u saopštenju.
  • 13.10.2021
Petković sa raseljenima o učešću na lokalnim izborima
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je Jagodinu i razgovarao sa raseljenim licima sa Kosova i Metohije privremeno smeštenim u ovom gradu i pozvao ih da uzmu učešće i glasaju na predstojećim lokalnim izborima 17. oktobra.
  • 12.10.2021