Vesti
Saopštenja

Marić i Bratu o izborima i srpskim glasovima

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić izrazio je tokom sastanka sa šefom Oebsa na Kosovu Janom Bratuom nezadovoljstvo zbog neprihvatanja preko hiljadu uslovnih glasova Srba na poslednjim parlamentarnim izborima.
Marić i Bratu o izborima i srpskim glasovima
Jan Bratu i Ljubomir Marić (Foto Kancelrija za KiM)

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marić i Bratu su se osvrnuli na nedavno održane parlamentarne izbore i razgovarali o predstojećim lokalnim izborima, kao i ulozi OEBS-a u tom procesu.

“Marić je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da Priština nije prihvatila oko 1.200 uslovnih glasova građana srpske nacionalnosti, čime je onemogućeno da volja birača bude do kraja izražena u konačnim rezultatima izbora”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Marić istakao da je time velikom broju Srba na KiM uskraćeno garantovano građansko pravo da biraju svoje političke predstavnike.

Kako se navodi pomoćnik direktora Kancelarije za KiM je izrazio očekivanje da će OEBS nastaviti da, nakon konstituisanja parlamenta i formiranja vlade u Prištini, pruža podršku stvaranju demokratskog multietničkog društva na Kosovu i Metohiji.

Marić je tokom razgovora sa Bratuom naveo i da je Beograd dosledno opredeljen za nastavak dijaloga sa Prištinom i da podržava nastojanja Srpske liste da se izbori za bolji položaj Srba na Kosovu.Ostale vesti

’’Osmani nije spremna da primeni odluke Ustavnog suda’’
“Vjosa Osmani se bez imalo stida drznula da govori o nekakvom poštovanju Ustava i zakona, ona ista koja nije nikada pokazala spremnost da primeni odluku Ustavnog suda kojim je naloženo da se vrati oteta zemlja manastiru Visoki Dečani, ili da pozove na odgovornost sve koji nikako da počnu sa poštovanjem prava srpskog naroda koja im garantuju akti koje pominje", navedeno je u saopštenju za medije iz Srpske liste.
  • 07.10.2022
Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022