Vesti
Saopštenja

MALS za poštovanje Zakona Kosova

Kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave konstatovalo je da opštine na severu Kosova još nisu ispunile zahteve za održavanje svečanih sednica.
MALS za poštovanje Zakona Kosova
Sedište ministarstva administracije i lokalne samouprave (Foto skyscrapercity.com)

“U okviru aktivnosti nadgledanja za uspostavljanje novih Skupština opština proisteklih od strane poslednjih lokalnih izbora, Ministarstvo administracije lokalne samouprave je konstatovalo da opštine Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić još uvek nisu postigle ispunjenje pravnih zahteva  o organizovanju i održavanju svečanih sednica u cilju poštovanja Briselskog sporazuma i Kosovskog zakona”, kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.

U saradnji sa Evropskom zajednicom, MALS je tražilo od opština Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića odlaganje današnjih svečanih sednica, “kako bi im ovo vreme poslužilo za poboljšanje priprema održavanja svečanih sednica u skladu sa zakonom Kosova”.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021