Vesti
Saopštenja

Makron u čestitki Tačiju pozvao i na ukidanje taksi

Povodom 12. godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova, francuski predsednik Emanuel Makron uputio je čestitku kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

Makron u čestitki Tačiju pozvao i na ukidanje taksi
Makron i Tači u Parizu (Foto Predsedništvo Kosova)

Istakavši da Francuska agencija za razvoj planira da započne rad na Kosovu, Makron je istakao da je nakon izbora „bitno je da Kosovo nastavi sa naporima u sprovođenju neophodnih unutrašnjih reformi i da se odlučno angažuje na traženju načina za postizanje sporazuma sa Srbijom“.

Naglasio je da Kosovo može da računa na podršku i spremnost dočeka u Parizu, na samitu koji će okupiti lidere Kosova i Srbije, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i visokim izaslanikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Borelom, kako bi se olakšalo ponovno započinjanje dijaloga.

„Za to se očekuju postupci obe strane: uklanjanje takse od 100% na proizvode iz Srbije, Bosne i Hercegovine od strane Kosova i prestanak kampanje za „povlačenje priznanja“ od strane Srbije. Nakon ponovnog započinjanja dijaloga, red je na posredovanje Evropske unije da uz podršku Francuske olakša razgovore između dve strane, uz težnju postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma“, napisao je on.Ostale vesti

Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021
Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021