Vesti
Saopštenja

Makron u čestitki Tačiju pozvao i na ukidanje taksi

Povodom 12. godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova, francuski predsednik Emanuel Makron uputio je čestitku kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

Makron u čestitki Tačiju pozvao i na ukidanje taksi
Makron i Tači u Parizu (Foto Predsedništvo Kosova)

Istakavši da Francuska agencija za razvoj planira da započne rad na Kosovu, Makron je istakao da je nakon izbora „bitno je da Kosovo nastavi sa naporima u sprovođenju neophodnih unutrašnjih reformi i da se odlučno angažuje na traženju načina za postizanje sporazuma sa Srbijom“.

Naglasio je da Kosovo može da računa na podršku i spremnost dočeka u Parizu, na samitu koji će okupiti lidere Kosova i Srbije, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i visokim izaslanikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Borelom, kako bi se olakšalo ponovno započinjanje dijaloga.

„Za to se očekuju postupci obe strane: uklanjanje takse od 100% na proizvode iz Srbije, Bosne i Hercegovine od strane Kosova i prestanak kampanje za „povlačenje priznanja“ od strane Srbije. Nakon ponovnog započinjanja dijaloga, red je na posredovanje Evropske unije da uz podršku Francuske olakša razgovore između dve strane, uz težnju postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma“, napisao je on.Ostale vesti

“Norveška spremna da pomogne“
Norveški ambasador na Kosovu Jens Erik Grandahl kazao je u razgovoru sa kosovskim ministrom zdravlja i njegovim zamenicima da je Norveška spremna da da svoj doprinos javnom zdravlju Kosova.
  • 06.04.2020
Predstavnici EU u Beogradu i Prištini pozdravljaju imenovanje Lajčaka
Šefovi misija EU i zemalja članica EU u Beogradu i Prištini pozdravljaju imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU i pozivaju dve strane da nastave dijalog, saopšteno je danas iz Kancelarije EU u Prištini.
  • 06.04.2020
Ambasada SAD: Zajedno u borbi protiv Kovida 19
"Zajednički rad, praćenje smernica zdravstvenih radnika i ostavljanje po strani podele po zajednicama su esencijalni za pobedu nad Kovid 19", poruka je iz Američke ambasade na Kosovu.
  • 05.04.2020
Odluke Vlade ostaju na snazi
Odluke Vlade Kosova donete kao mere zaštite u borbi protiv koronavirusa ostaju na snazi do donošenja neke druge, saopšteno je danas medijima.
  • 05.04.2020
Raspodela pomoći za socijalno ugrožene
Volonteri Omladinskog saveta i Kriznog štaba opštine Gračanica podelili su pomoć za blizu 60 socijalno ugroženih porodica i staračkih domaćinstava.
  • 05.04.2020
Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom
Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), Švedskom i Norveškom je izdvojilo 4,9 miliona evra za opštine koje su imale najbolji učinak. Među njima je i Opština Gračanica kojoj će biti dodeljeno blizu 54 hiljade evra.
  • 03.04.2020