Vesti
Saopštenja

Makedonski ministar: Podržaćemo Kosovo ka EU i NATO

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani istakao da će ova država biti uz Kosovo na njegovom evropskom putu ali i da će biti podrška učlanjenju u NATO.

Makedonski ministar: Podržaćemo Kosovo ka EU i NATO
Bujar i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Bujar Osmani je to rekao na sastanku sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani. Takođe je u razgovoru sa njom osporio ideje o prekrajanju granica, ističući da su se "Ohridski sporazum, nezavisnost Kosova i evroatlanska perspektiva regiona pokazali kao uspešni modeli", navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednice Kosova.

Osmanijeva je istakla da takve scenarije treba zajedno sprečiti. "Ne prihvatamo ideje koje diraju naše granice i čine Kosovo nefunkcionalnim", rekla je Osmani.

Ocenjeno je da su bilateralni odnosi između Kosova i Severne Makedonije "sjajni", a obe strane su izrazile spremnost da ih prodube i dalje, posebno u oblasti ekonomije i turizma.

Na sastanku se između ostalog razgovaralo i o situaciji sa pandemijom kovid-19 i vakcinaciji građana.

Osmanijeva se danas sastala i sa komandantom Kfora Frankom Federičijem.Ostale vesti

Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021
Popović:
"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", poručuje putem saopštenja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.
  • 04.05.2021

Sutra se obeležava Međunarodni dan slobode štampe. Članovi Društva novinara Kosova i Metohije, odnosno UNS-a, okupiće se sutra ispred instalacije Missing u Gračanici kako bi obeležili ovaj dan.

  • 02.05.2021