Vesti
Saopštenja

Majmunske boginje do sada nisu registrovane na Kosovu

Na Kosovu nisu prijavljeni sumnjivi slučajevi u vezi sa majmunskim boginjama, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova (NIJZK). Iz Ministarstva zdravlja je građanima poručeno da se epidemiologija majmunskih boginja "pomno prati", još od pojave prvih slučajeva van afričkog kontinenta, u SAD, Evropi i Izraelu.
Majmunske boginje do sada nisu registrovane na Kosovu
Virus majmunskih boginja izolovan je poslednji put 2012. godine iz mrtvog mladunčeta mangabeja (vrste majmuna) u Obali Slonovače (Foto Shutterstock)

NIJZK je sačinio i prvi dokument, sa preporukama i merama za zdravstvene ustanove u vezi sa majmunskim boginjama, koji je distribuiran svim zdravstvenim ustanovama, a biće redovno ažuriran novim podacima.

Nadležni su u saopštenju dostavljenom medijima naveli da su u stalnoj komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) radi procene rizika i preporuka mere koje treba preduzeti u vezi sa ovom bolesti.

Iz NIJZ je poručeno da vakcina protiv majmunskih boginja još nije dostupna za distribuciju i da postoji samo vakcina protiv malih boginja.

Podsetimo, majmunske boginje izaziva virus majmunskih boginja. Uglavnom se javljaju u tropskim šumskim područjima centralne i zapadne Afrike, a tek povremeno u drugim regionima.

Majmunske boginje se prenose na ljude bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, životinjom, ili sa materijalom koji je kontaminiran virusom.

Simptomi bolesti obično traju od dve do četiri nedelje, a klinički se najčešće manifestuju groznicom, crvenilom i oticanjem limfnih čvorova i mogu dovesti do niza medicinskih komplikacija. Stopa smrtnosti iznosi od 3 do 6%.

Majmunske boginje su manje zarazne od malih boginja i izazivaju manje ozbiljne bolesti.

Antivirusni agens razvijen za lečenje malih boginja takođe je licenciran i za lečenje majmunskih boginja.Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022