Vesti
Saopštenja

Mađarska donirala Kosovu zaštinu opremu protiv kovida-19

Velika količina zaštitne opreme u borbi protiv koronavirusa, donirana je od strane Mađarske institucije uz pomoć mađarskih vojnika Kfora Kosovu, navodi se u saopštenju.
Mađarska donirala Kosovu zaštinu opremu protiv kovida-19
Ilustracija (Foto Kfor)

"Oko 50.000 zaštitnih maski i 5.000 komada specijalnih odela su transportovana avionima Mađarskog Ratnog Vazduhoplovstva i dopremljena od strane mađarskih vojnika Kfora do centralnog skladišta Ministarstva Zdravlja u Prištini", ističe se u saopštenju Kfora dostavljenom medijima.

Mađarski ambasador u Prištini Jožef Bence je naglasio da je ova donacija bilaterarni projekat koji je promovisao MSP Piter Sijarto nakon sastanka održanog u Budimpešti u oktobru sa svojom koleginicom Melizom Haradinaj-Stublom.

Ministar Zdravlja Armend Zemaj, koji je prisustvovao isporuci, je zahvalio Mađarskoj za isporuku koja će doprineti lokalnom odgovoru na Kovid-19.

Mađarska je treća zemlja po broju trupa u misiji na Kosovu koju predvodi Nato.

Od izbijanja epidemije Kfor je obezbedio zaštitnu opremu za zdravstvene institucije na Kosovu, olakšavajuči isporuku vazdušnim putem od strane saveznika i partnerskih zemalja, uključujući Nemačku, Italiju, Poljsku, Tursku i Austriju, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021