Vesti
Saopštenja

Lomljenje božićne česnice na platou ispred opštine Gračanica

Turistička organizacija Gračanice u saradnji sa opštinom Gračanica na praznik rođenja Isusa Hrista po prvi put organizuje tradicionalno lomljenje božićne česnice.

Lomljenje božićne česnice na platou ispred opštine Gračanica
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Lomljenje božićne česnice obaviće se 7. januara sa početkom u 10.30 časova na platou ispred opštine Gračanica.

"U česnicu (nasušnom hlebu, simbolu telesne i duhovne hrane) nalaziće se tri zlatnika koje poklanja Turistička organizacija Gračanice i opština Gračanica. Zlatnici će pripasti najsrećnijim meštanima koji ih pronađu prilikom lomljenja božićne česnice. Osim zlatnika, u česnicu će se nalaziti i dren, pasulj, kukuruz, suvo grožđe, žito, koji simbolizuju sreću, novac, zdravlje i dobar rod za narednu godinu", stoji u saopštenju.

Česnicu će napraviti predsednica neformalnog udruženja „Tradicija kroz vekove“ Danijela Simonović iz Batusa.

"Neka ovo bude tradicionalno okupljanje naših građana ispred opštine Gračanica povodom najradosnijeg pravoslavnog praznika - Božića", poručuju iz TOG-a.

Iz ove organizacije pozivaju građane da prisustvuju događaju.Ostale vesti

KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023