Vesti
Saopštenja

Ljubožde: Ispisani grafiti protiv Srba

U selu Ljubožde kod Istoka gde se nedavno vratilo 13 srpskih porodica, sinoć su nedaleko od kuće u kojoj žive Srbi ispisani grafiti uvredljive sadržine.
Ljubožde: Ispisani grafiti protiv Srba
Grafiti u selo Ljubožde (Foto MZZP)

Povodom sinoćnjeg incidenta, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izrazio je zabrinutost, te je zatražio od nadležnih institucija bolju zaštitu Srba.

On je istakao da su "uporni da opstanu na svojim ognjištima, u svom selu i zato im se mora obezbediti sigurnost i moraju se izbeći ovakvi incidenti, koji imaju za cilj da povratnike u selo Ljubožde ponovo nateraju da napuste Kosovo", rekao je Jevtić.

Povratnici Ljubožde, ali i u bilo kom drugom povratničkom mestu nisu nikada i nikome bili pretnja, istakao je ministar Jevtić, navodi se u saopštenju.

"Ljudi koji su se vratili, žele samo da ostvare svoja osnovna prava od kojih je prvo i osnovno, pravo na slobodan život bez zastrašivanja. Mi čvrsto stojimo uz te ljude i oni od strane ministarstva na čijem sam čelu imaju svaki vid podrške da ostanu u Ljuboždi. Ovakvi incidenti i ovako loše poruke nas neće pokolebati u nameri da vratimo sve one koji žele da se na Kosovo vrate", rekao je on.

Jevtić je podvukao da nadležni organi moraju raditi svoj posao i da svakom građaninu Kosova obezbede sigurno okruženje.

"Moja poruka svima koji ovakve incidente čine, jeste da odustanu od provokacija, nasilja i svega onoga što nosi probleme u životu običnih ljudi", poručio je Jevtić.Ostale vesti

Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021
Jevtić razgovarao sa ambasadorom Italije o situaciji na Kosovu

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom. Na sastanku je bilo reči o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, pandemiji koronavirusa i nasilju.

  • 02.03.2021
OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021