Vesti
Saopštenja

Leri Henri novi načelnik Glavnog štaba KFOR-a

Brigadni general američke vojske Leri Henri novi je načelnik Glavnog štaba Kosovskih snaga. 
Leri Henri novi načelnik Glavnog štaba KFOR-a
Leri Henri (Foto KFOR)

Henri je poziciju preuzeo od brigadnog generala Šona A. Herisa iz Nacionalne garde SAD-a.

Ceremonija primopredaje dužnosti je održana u sedištu operacije koju predvodi NATO na Kosovu, a njome je predsedavao general-major Mikele Rizi, 24. komandant Kfora, uz prisustvo američkog ambasadora Filipa S. Kosneta i svih vođa i visokih nacionalnih predstavnika u Kforu.

“General Henri, vrlo iskusan oficir koji je služio na raznim operativnim zadacima, izrazio je svoju posvećenost obavljanju poslova svog prethodnika u okviru misije Kfora da doprinese sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, istovremeno podržavajući dijalog između Beograda i Prištine”, navedeno je u saopštenju.

General Heris je podsetio na operativna dostignuća Kfora tokom njegove jednogodišnje službe, posebno u reakciji na neviđenu pretnju koju predstavlja kovid-19, i naglasio važnost svakodnevnog uspostavljanja snažnih i trajnih odnosa unutar Kfora i van njega putem angažmana ključnih vođa.

U svom završnom obraćanju, general Rizi je pozdravio 19. načelnika Glavnog štaba Kfora i zahvalio se generalu Herisu na njegovom izvanrednom vođstvu i velikom doprinosu operaciji, postignutom zahvaljujući širokom iskustvu koje ga je pripremilo da predvodi istinski multinacionalno osoblje i da daje dobre procene i dobre savete kada je bilo potrebno doneti teške odluke.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021