Vesti
Saopštenja

Leposavić: Zatvoren kamp za Rome

U Leposaviću zatvoren je kamp u kom je bila smeštena 31 porodica Roma, Aškalija i Egipćana.
Leposavić: Zatvoren kamp za Rome
(Foto arhiva KIM)

Porodice su prebačene u kamp Roma u južnom delu Mitrovice, ali i u opštine Mališevo i Kosovo Polje.

Specijalni izaslanik EU i šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar je rekao da su posle 14 godina života pod teškim uslovima porodice iz kampa u Leposaviću smeštene u nove kuće u kojima im je omogućen bolji život.

"EU je ponosna što je deo ovog procesa. Verujem da će sve strane,posebno vlasti i predstavnici zajednice u Leposaviću imati pozitivan odnos prema četiri porodice koje su ostale", rekao je Žbogar.

Manifestaciji su prisustvovali i novoizarbrani gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović i predstavnik zajednice Roma, Aškalija i Egipćana Skender Gušani.

Na severu Kosova je ranije bilo 179 porodica Roma, Aškalija i Egipćana, ali su kampovi u kojima su bili smessteni zatvoreni 2010. i 2012. godine.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021