Vesti
Saopštenja

Kvinta zahteva sprovođenje ustavne odluke oko manastira Visoki Dečani

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država reagovali su na nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vlasništvu nad manastirom Visoki Dečani.

Kvinta zahteva sprovođenje ustavne odluke oko manastira Visoki Dečani
Visoki Dečani (Foto Helikim)

„U maju 2016. godnine Ustavni sud Kosova potvrdio je vlasništvo manastira Dečane nad nekoliko hektara zemlje. Uprkos ovoj zakonitoj odluci i kasnijim zahtevima, odluka Suda još uvek nije sprovedena. SprovoÄ‘enje zakona i poštovanje nezavisnosti pravosuÄ‘a su odgovornost svih demokratski izabranih vlada. TakoÄ‘e, oni su preduslovi za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije“, navodi se u saopštenju.

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država ujedinjeni su u podršci demokratskoj i evropskoj budućnosti Kosova.

„Stoga još jednom pozivamo Vladu Kosova da, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, bez odlaganja postupi za potpunu implementaciju zakonske registracije zemljišta Manastira Dečane“, navodi se u saopštenju zemalja Kvinte.

Sunjog pozvao kosovske vlasti da vrate zemljište manastiru Visoki Dečani

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomas Sunjog pozvao je kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

"Prošlo je šest godina od presude Ustavnog suda Kosova kojom je potvrÄ‘eno vlasništvo nad spornim zemljištem manastira Dečane. Pozivam kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu i ponovo potvrde svoju posvećenost vladavini prava kao vodećem principu EU", napisao je Sunjag na svom Tviter nalogu.Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022