Kvinta: Svoju budućnost na Kosovu određuje sam narod

"Predstojeći izbori su presudna prilika za građane Kosova da odluče o smeru u kom će zemlja ići. Građani Kosova zaslužuju obećanje o mirnoj i  prosperitetnoj budućnosti, a takva budućnost jedino može da se obezbedi voljom kosovskog naroda izraženoj putem glasova na izborima", poručuju u zajedničkom saopštenju ambasadori Kvinte.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija(Foto Novosti)

Predstavnici zemalja Kvinte ističu da oni predstavljaju "nacije koje su duboko predane demokratskom i nezavisnom Kosovu".

„Svaka sugestija da naše vlade podržavaju određenu stranku ili kandidata na izborima je netačna. Kao i na prošlim izborima, udružićemo snage sa drugim lokalnim i međunarodnim telima kako bismo pomogli da se obezbedi slobodno i fer okruženje“, navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju se dodaje da, Kosovo ima potvrđene rezultate profesionalno vođenih i verodostojnih - iako ne savršenih - izbora.

„Naše ambasade očekuju da će se ovi izbori poboljšati u odnosu na učinak prethodnih i da neće biti manipulacija i prevara koje su ometale biračka mesta 2010.godine (kao što je navedeno u Izveštaju Misije izbornih stručnjaka EU-a 2010. godine) i zastrašivanja u 2017. godini kosovskih Srba kandidata i birača koji se ne svrstavaju medju Srpskom Listom (kao što je navedeno u izveštaju Izborne posmatračke misije 2017. godine). Odbacujemo pritiske na birače, uključujući pretnje po pitanju zadržavanja radnih mesta, kupovinu glasova i obećavanje javnih funkcija. Odbacujemo bilo kakve napade na medije, bilo fizičke napade ili pozive na nasilje ili pokušaj da se mediji označe kao `lažne vesti`.Stojimo uz nezavisne medije i civilno društvo u njihovim ulogama da prate i pruže javni nadzor nad izbornim procesom“.

Zemlje Kvinte u saopštenju napominju da očekuju, da sve političke stranke i kandidati promovišu okruženje poštene izborne konkurencije na celom Kosovu.

Građane su ohrabrili da "ukažu na zloupotrebe javnih sredstava ili resursa korišćenih u vođenju kampanja kao i na bilo kakve pokušaje zastrašivanja".

Za demokratsku budućnost Kosova važno je da svi koji su uključeni poštuju izborne zakone zemlje i izborne procese, kao što je zakazano za 6. oktobar, poručuju predstavnici zemalja Kvinte.

"Sledećoj Vladi biće potrebna fleksibilnost u pregovorima"

Kvinta očekuje da će se lideri i stranke u predizbornoj kampanji uključiti u energičnu i iskrenu javnu debatu o mogućnostima i problemima s kojima se Kosovo suočava.

U saopštenju se ističe da su ambasade zemalja Kvinte primetile da izbori i formiranje nove vlade nude priliku za ponovno neodložno otpočinjanje razgovora sa Srbijom, čiji je cilj postizanje sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obavezujućeg sporazuma koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. To je očigledno u interesu Kosova.

Da bi postigla dogovor, sledećoj vladi Kosova biće potrebna "fleksibilnost u pregovorima i sposobnost da jasno predoči pozitivnu viziju budućeg odnosa zemlje sa Srbijom, ekonomske i bezbednosne koristi koje ona može doneti Kosovu. Međutim, Srbija ne sme da bude jedino pitanje koje je predmet debate na ovim izborima", zaključuje se u saopštenju.

Ambasadori Kvinte ističu da je "odgovornost za budućnost Kosova, kosovske lidere i za samo Kosovo, na narodu Kosova".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane