Vesti
Saopštenja

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja

Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Vlada i skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije Velike Britanije i Sjedninjenih Američkih Država sastali su se sa predsedavajućom Centralne izborne komisije (CIK) Valjdetom Dakom i tom prilikom izrazili nadu da će predstojeći vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti slobodni, pošteni, sigurni i mirni.

“Iako je pandemija stvorila dodatne izazove, uvereni smo u sposobnost CIK-a u vezi nadgledanja izbora. Nastavljamo da pozivamo kosovske vlasti da sprovedu preporuke date u izveštaju Izborne misije Evropske unije o izborima 6. oktobra 2019. godine”, navodi se u saopštenju.

Ambasadori zemalja Kvinte naglasili su da “CIK mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja”.

“Podstičemo sve stranke i kandidate da se uključe u pošteno nadmetanje širom Kosova, pridržavajući se mera protiv kovida-19 tokom kampanje. Naše vlade su posvećene nastavku naše podrške naporima na izgradnji sigurnog, prosperitetnog, demokratskog Kosova za sve građane i bliskoj saradnji sa vladom koja je će biti formirana na slobodnim izborima i u skladu sa ustavom”, zaključuje se u saopštenju ambasadora zemalja Kvinte.

 Ostale vesti

Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
  • 23.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021