Vesti
Saopštenja

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja

Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Vlada i skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije Velike Britanije i Sjedninjenih Američkih Država sastali su se sa predsedavajućom Centralne izborne komisije (CIK) Valjdetom Dakom i tom prilikom izrazili nadu da će predstojeći vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti slobodni, pošteni, sigurni i mirni.

“Iako je pandemija stvorila dodatne izazove, uvereni smo u sposobnost CIK-a u vezi nadgledanja izbora. Nastavljamo da pozivamo kosovske vlasti da sprovedu preporuke date u izveštaju Izborne misije Evropske unije o izborima 6. oktobra 2019. godine”, navodi se u saopštenju.

Ambasadori zemalja Kvinte naglasili su da “CIK mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja”.

“Podstičemo sve stranke i kandidate da se uključe u pošteno nadmetanje širom Kosova, pridržavajući se mera protiv kovida-19 tokom kampanje. Naše vlade su posvećene nastavku naše podrške naporima na izgradnji sigurnog, prosperitetnog, demokratskog Kosova za sve građane i bliskoj saradnji sa vladom koja je će biti formirana na slobodnim izborima i u skladu sa ustavom”, zaključuje se u saopštenju ambasadora zemalja Kvinte.

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021