Vesti
Saopštenja

Kurtijevi saveznici traže ukidanje takse što pre

Poslanici Demokratskog saveza Kosova, koalicione stranke u kosovskoj vladi zatražili su od premijera Aljbina Kurtija da bezuslovno ukine taksu na srpske proizvode i time da šansu dijalogu sa Beogradom i postizanju sporazuma o recipročnom priznavanju uz posredstvo SAD.
Kurtijevi saveznici traže ukidanje takse što pre
Skupština Kosova (Foto Kim)

Šef poslaničke grupe DSK-a Arben Gaši zatražio je na vanrednoj sednici parlamenta u Prištini da premijer Kurti ukine taksu što je pre moguće i u potpunosti.

"Ima punu podršku DSK-a", istakao je Gaši.

Gaši je poručio Kurtiju da nema razloga da nosi teret ukidanja takse jer je tu odluku nasledio, i da uklanjanje takse nije u suprotnosti sa voljom naroda izraženom na izborima.

"Naprotiv, ljudi će nas jednoga dana osuđivati ako mi kao vlada pokvarimo odnose sa SAD. Niko od naših prijatelja nije podržao tu meru. Ma koliko je Haradinaj želeo tim gestom da napravi herojski potez, taksa je imala loše posledice na međunarodnom polju", izjavio je Gaši.

Ocenio je da je Srbija ekonomski i politički ojačala i da je promenila svoju međunarodnu poziciju, kao i da SAD nisu one koje su bile 1999 godine.

Za razliku od toga, nastavio je Gaši, pozicija Kosova je pogoršana.

Seljimi: Tači "ideolog kosovske fragmentacije"

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji na čiji zahtev se održava vanredna sednica, optužio je Kurtija da pokušava da zadrži kontrolu i upravljanje kampanjom pokrenutom za negovanje antiameričkog duha.

"Možete li da nam kažete - šta pokušavate da postignete ovim pristupom? Možete li da garantujete građanima Kosova njihovu fizičku sigurnost i zaštitu njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na celoj teritoriji Republike Kosovo? Koje garancije imaju albanski državljani u svojim domovima na severu Kosova? Možete li da garantujete da američke trupe neće da napuste Kosovo? Ko su vaši novi saveznici na tom putu, ako američke trupe napuste Kosovo? Koja je vaša alternativna politika prema strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama? ", upitao je Veselji.

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi upitao je poslanike opozicije zašto se ne brinu kada predsednik Hašim Tači, prema njegovom mišljenju, ugrožava Kosovo od podele, nazivajući ga "ideologom kosovske fragmentacije".

"Tači nas je stavio za pregovarački sto sa Vučićem. Pre nego što ste postavili pozorište, morali ste da pokažete koliko ste zabrinuti zbog ovih izveštaja i o opasnosti da Kosovu preti podela", kazao je Seljimi.

Zatražio je od poslanika da podrže predlog rezolucije kojom se u prvoj tački navodi da je Priština posvećena razgovorima sa Beogradom.

U drugoj tački navodi se da su Skupština, Ustav i teritorijalni integritet neprikosnoveni, dok se u trećoj, ističe da u skladu sa kosovskim Ustavom i presudom Ustavnog suda iz 2019 godine, dijalog sa Beogradom vodi Vlada Kosova, kao i pregovore o konačnom sporazumu.Ostale vesti

Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021
Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021