Vesti
Saopštenja

Kurtijevi saveznici traže ukidanje takse što pre

Poslanici Demokratskog saveza Kosova, koalicione stranke u kosovskoj vladi zatražili su od premijera Aljbina Kurtija da bezuslovno ukine taksu na srpske proizvode i time da šansu dijalogu sa Beogradom i postizanju sporazuma o recipročnom priznavanju uz posredstvo SAD.
Kurtijevi saveznici traže ukidanje takse što pre
Skupština Kosova (Foto Kim)

Šef poslaničke grupe DSK-a Arben Gaši zatražio je na vanrednoj sednici parlamenta u Prištini da premijer Kurti ukine taksu što je pre moguće i u potpunosti.

"Ima punu podršku DSK-a", istakao je Gaši.

Gaši je poručio Kurtiju da nema razloga da nosi teret ukidanja takse jer je tu odluku nasledio, i da uklanjanje takse nije u suprotnosti sa voljom naroda izraženom na izborima.

"Naprotiv, ljudi će nas jednoga dana osuđivati ako mi kao vlada pokvarimo odnose sa SAD. Niko od naših prijatelja nije podržao tu meru. Ma koliko je Haradinaj želeo tim gestom da napravi herojski potez, taksa je imala loše posledice na međunarodnom polju", izjavio je Gaši.

Ocenio je da je Srbija ekonomski i politički ojačala i da je promenila svoju međunarodnu poziciju, kao i da SAD nisu one koje su bile 1999 godine.

Za razliku od toga, nastavio je Gaši, pozicija Kosova je pogoršana.

Seljimi: Tači "ideolog kosovske fragmentacije"

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji na čiji zahtev se održava vanredna sednica, optužio je Kurtija da pokušava da zadrži kontrolu i upravljanje kampanjom pokrenutom za negovanje antiameričkog duha.

"Možete li da nam kažete - šta pokušavate da postignete ovim pristupom? Možete li da garantujete građanima Kosova njihovu fizičku sigurnost i zaštitu njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na celoj teritoriji Republike Kosovo? Koje garancije imaju albanski državljani u svojim domovima na severu Kosova? Možete li da garantujete da američke trupe neće da napuste Kosovo? Ko su vaši novi saveznici na tom putu, ako američke trupe napuste Kosovo? Koja je vaša alternativna politika prema strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama? ", upitao je Veselji.

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi upitao je poslanike opozicije zašto se ne brinu kada predsednik Hašim Tači, prema njegovom mišljenju, ugrožava Kosovo od podele, nazivajući ga "ideologom kosovske fragmentacije".

"Tači nas je stavio za pregovarački sto sa Vučićem. Pre nego što ste postavili pozorište, morali ste da pokažete koliko ste zabrinuti zbog ovih izveštaja i o opasnosti da Kosovu preti podela", kazao je Seljimi.

Zatražio je od poslanika da podrže predlog rezolucije kojom se u prvoj tački navodi da je Priština posvećena razgovorima sa Beogradom.

U drugoj tački navodi se da su Skupština, Ustav i teritorijalni integritet neprikosnoveni, dok se u trećoj, ističe da u skladu sa kosovskim Ustavom i presudom Ustavnog suda iz 2019 godine, dijalog sa Beogradom vodi Vlada Kosova, kao i pregovore o konačnom sporazumu.Ostale vesti

Odobrena izgradnja 62 kuće za raseljene
Na elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza, odobrena je izgradnja 62 kuće za raseljena lica u opštinama Kosovo Polje, Gračanica, Kamenica, Novo Brdo, Prizren i Štrpce, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 30.03.2020
Zakonski postupci protiv prekršilaca vladinih mera
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Đeljaj Svećlja zatražio od Tužilaštva Kosova preduzimanje zakonskih postupaka prema prekršiocima mera ograničenja koje je naložila Vlada Kosova u sprečavanju daljeg širenja virusa Kovid 19.
  • 30.03.2020
EU donira 5 miliona evra Kosovu
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova potpisaće danas ugovor vredan 5 miliona evra pomoći za Kosovo kao hitnu potrebu u borbi protiv pandemije koronavirusa.
  • 30.03.2020
Tači sa ambasadorima Kvinte i EU o novoj vladi
Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ambasadorima Kvinte i EU u Prištini i informisao ambasadore Kvinte i šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliju Apostolovu o koracima koje će preduzeti nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.
  • 30.03.2020
NKEU poziva na saradnju BG i PR oko suzbijanja koronavirusa
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je nadležne organe Beograda i Prištine da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa. U saopštenju se ističe da je „saradnja neophodna zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima".
  • 30.03.2020
Dezinfikovane ulice u Dobrotinu
Po naredbi Кriznog štaba Opštine Gračanica danas je izvršena dezinfekcija svih ulica u Dobrotinu, navodi se u saopštenju.
  • 29.03.2020