Vesti
Saopštenja

"Кurti više nije nestašno dete"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je da Srbija izražava veliku zabrinutost zbog Кurtijevih pretnji. “Njegove najavljene mere odmazde su pokušaj destabilizacije regiona za račun onih koji se protive pronalaženju rešenja putem dijaloga”.
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi da se “Кurti ponaša kao palikuća koji želi da zapali požar na Balkanu”.

“Aljbin Кurti ne bi trebalo da vređa državu čiji je građanin. On je pokrajinski zvaničnik srpske pokrajine u privremenim organima samouprave i očigledno ne može da natera ni članove svoje stranke i vlade da slede njegovu politiku” navodi se u saopštenju i dodaje:

“Ako želi da utiče na politiku Srbije, neka se kandiduje na izborima za parlament Srbije. Dok Srbiju bude predvodio Aleksandar Vučić sigurno je da neće moći da natera nikoga u Beogradu da prizna njegovu lažnu nezavisnost. Jalove su mu dakle sve nade da politikom pretnji i ucena može da izdejstvuje bilo šta za svoj narod na Кosovu i Metohiji”.

Đurić smatra da Кurti ima priliku da okrene novi list u odnosima Beograda i Prištine, ali će je, kaže Đurić po svemu sudeći propustiti, jer čini sve da se prikaže ekstremnijim od svojih prethodnika.

“Beograd ostaje otvoren za produktivan dijalog o Кosovu i Metohiji ukoliko sa druge strane ima civilizovanog sagovornika, koji za početak mora da bezuslovno ukine anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije”, dodaje se dalje u saopštenju.

Sve ostalo bilo bi, po rečima Đurića, rušenje mogućnosti za nastavak dijaloga, “i Кurti bi trebalo da konačno shvati da više nije opozicioni lider i nestašno dete prištinske politike, te da počne da se u skladu sa tim i ponaša”, zaključeno je u saopštenju.Ostale vesti

“Norveška spremna da pomogne“
Norveški ambasador na Kosovu Jens Erik Grandahl kazao je u razgovoru sa kosovskim ministrom zdravlja i njegovim zamenicima da je Norveška spremna da da svoj doprinos javnom zdravlju Kosova.
  • 06.04.2020
Predstavnici EU u Beogradu i Prištini pozdravljaju imenovanje Lajčaka
Šefovi misija EU i zemalja članica EU u Beogradu i Prištini pozdravljaju imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU i pozivaju dve strane da nastave dijalog, saopšteno je danas iz Kancelarije EU u Prištini.
  • 06.04.2020
Ambasada SAD: Zajedno u borbi protiv Kovida 19
"Zajednički rad, praćenje smernica zdravstvenih radnika i ostavljanje po strani podele po zajednicama su esencijalni za pobedu nad Kovid 19", poruka je iz Američke ambasade na Kosovu.
  • 05.04.2020
Odluke Vlade ostaju na snazi
Odluke Vlade Kosova donete kao mere zaštite u borbi protiv koronavirusa ostaju na snazi do donošenja neke druge, saopšteno je danas medijima.
  • 05.04.2020
Raspodela pomoći za socijalno ugrožene
Volonteri Omladinskog saveta i Kriznog štaba opštine Gračanica podelili su pomoć za blizu 60 socijalno ugroženih porodica i staračkih domaćinstava.
  • 05.04.2020
Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom
Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), Švedskom i Norveškom je izdvojilo 4,9 miliona evra za opštine koje su imale najbolji učinak. Među njima je i Opština Gračanica kojoj će biti dodeljeno blizu 54 hiljade evra.
  • 03.04.2020