Vesti
Saopštenja

"Кurti više nije nestašno dete"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je da Srbija izražava veliku zabrinutost zbog Кurtijevih pretnji. “Njegove najavljene mere odmazde su pokušaj destabilizacije regiona za račun onih koji se protive pronalaženju rešenja putem dijaloga”.
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi da se “Кurti ponaša kao palikuća koji želi da zapali požar na Balkanu”.

“Aljbin Кurti ne bi trebalo da vređa državu čiji je građanin. On je pokrajinski zvaničnik srpske pokrajine u privremenim organima samouprave i očigledno ne može da natera ni članove svoje stranke i vlade da slede njegovu politiku” navodi se u saopštenju i dodaje:

“Ako želi da utiče na politiku Srbije, neka se kandiduje na izborima za parlament Srbije. Dok Srbiju bude predvodio Aleksandar Vučić sigurno je da neće moći da natera nikoga u Beogradu da prizna njegovu lažnu nezavisnost. Jalove su mu dakle sve nade da politikom pretnji i ucena može da izdejstvuje bilo šta za svoj narod na Кosovu i Metohiji”.

Đurić smatra da Кurti ima priliku da okrene novi list u odnosima Beograda i Prištine, ali će je, kaže Đurić po svemu sudeći propustiti, jer čini sve da se prikaže ekstremnijim od svojih prethodnika.

“Beograd ostaje otvoren za produktivan dijalog o Кosovu i Metohiji ukoliko sa druge strane ima civilizovanog sagovornika, koji za početak mora da bezuslovno ukine anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije”, dodaje se dalje u saopštenju.

Sve ostalo bilo bi, po rečima Đurića, rušenje mogućnosti za nastavak dijaloga, “i Кurti bi trebalo da konačno shvati da više nije opozicioni lider i nestašno dete prištinske politike, te da počne da se u skladu sa tim i ponaša”, zaključeno je u saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Ugrožen opstanak kulturne baštine
"Intenziviranjem putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.
  • 14.08.2020
Đurić: Zaustavljenje vladike Teodosija bahati čin samovolje
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić reagovao je na zaustavljenje vladike Raško-prizrenskog Teodosija, istakvši da je to "bahati čin samovolje kojim se vređa čitav srpski narod i Srpska pravoslavna crkva, kojoj je na ovaj način poručeno da njena neprikosnovena prava može da pogazi bilo koji administrativni radnik Prištine", navodi se u saopštenju Đurića.
  • 14.08.2020
Đurić sa ambasadorom Indije u Beogradu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa ambasadorom Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem.
  • 13.08.2020
KFOR i Kosovska policija o osiguravanju bezbednosti
Regionalna komanda Kfora Istok počela je danas sa planiranjem izvođenja zajedničkih operativnih aktivnosti sa graničnom  policijom Kosova na području Kamenice, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 13.08.2020
Rakić i Popović o unapređenju saradnje
Ministar lokalne samouprave i predsednik Srpske liste Goran Rakić sastao se danas sa gradonačelnikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj pandemiji koronavirusa, navodi se u saopštenju MLS-a.
  • 12.08.2020
Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
  • 08.08.2020