Vesti
Saopštenja

Kurti u Strazburu sa poslanicima ENP o sastanku u Ohridu

Kosovski premijer Aljbin Kurti boravi u dvodnevnoj poseti Strazburu u Francuskoj gde se sastao sa poslanicima Grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, Lukasom Mandlom iz Austrije, Mihaelom Galerom, Rajnerom Vilandom i Niklasom Herbstom iz Nemačke, Karlom Reslerom iz Hrvatske, Francom Bogovičem iz Slovenije i Vladimirom Bilčikom iz Slovačke.

Kurti u Strazburu sa poslanicima ENP o sastanku u Ohridu
Detalj sa sastanka (Foto Vlada Kosova)

Kako je saopšteno, Kurti je zajedno sa ambasadorom Kosova u Briselu Agronom Bajramijem informisao evropske poslanike "o najnovijim dešavanjima na Kosovu, glavnim dostignućima vlade koja sledeće nedelje puni dve godine, uspesima u vladavini prava i borbi protiv korupcije, kao i o poboljšanju demokratskih i ekonomskih pokazatelja, o čemu svedoče i međunarodni izveštaji".

"Prema Međunarodnom monetarnom fondu, Kosovo je rangirano kao prvo na Zapadnom Balkanu sa najvećim povećanjem poreskih prihoda između 2020-2022, što je dokaz formalizacije privrede, naplate dugova i spremnosti građana i preduzeća da plati porez, dok u indeksu percepcije korupcije prema Transparenci International Kosovo se poslednje dve godine popelo za 20 mesta", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku bilo reči i o apliciranju Kosova za ulazak u Evropsku uniju, decembra prošle godine, Savetu Evrope, u maju prošle godine, za ove organizacije navodi se da sa "narodom Kosova dele zajedničke ciljeve, vrednosti i ubeđenja".

"Premijer Kurti je istakao značaj podrške Evropskog parlamenta u što bržem rešavanju zahteva Kosova i podrške na čitavom putu integracije. Razgovarano je i o susretu 18. marta u Ohridu, mogućnostima koje on pruža i očekivanjima od tog sastanka", napominje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz kosovske vlade dalje navode da su poslanici Evropskog parlamenta dali pozitivnu ocenu i izrazili punu podršku "reformama vlade, demokratskom napretku, vladavini prava i borbi protiv korupcije".

Kurti će u Strazburu učestovati na 10. sastanku Parlamentarnog odbora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023