Vesti
Saopštenja

Kurti: Saveznici Rusije pokušavaju da iskrive istinu, prošlost i sadašnjost

Kosovski premijer Aljbin Kurti učestvovao je na 8. Globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) koje je ove godine organizovala Vlada Estonije.
Kurti: Saveznici Rusije pokušavaju da iskrive istinu, prošlost i sadašnjost
Aljbin Kurti na Globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu (Foto Vlada Kosova)

Kurti je rekao da članstvo i učešće u OGP-u predstavlja priliku za Kosovo da unapredi standarde transparentnosti, jer podstiče vladu da bude otvorenija u pogledu svojih aktivnosti i procesa donošenja odluka i takođe povećava poverenje javnosti.

"Članstvo u ovoj organizaciji stavlja Kosovo na međunarodnu scenu kao zemlju koja je posvećena principima otvorene vlade, praksi dobrog upravljanja i spremna je da bude odgovorna za svoje obaveze i da uči od onih koji su unapredili praksu otvorene uprave", rekao je Kurti u svom obraćanju.

On je, kako se navodi, "istakao opasnosti sa kojima se suočava Kosovo od saveznika Rusije, koji pokušavaju da iskrive istinu, prošlost i sadašnjost".

"U osetljivim situacijama, kada se naša zemlja uključuje u proces koji omogućavaju Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države za normalizaciju odnosa sa Srbijom, kao i puno učešće svih manjina u demokratskim procesima u zemlji bez stranog mešanja, sajber pretnje tipa dezinformacije, sajber uznemiravanje i drugi oblici su posebno štetni", naglasio je.

Tokom posete Talinu u pratnji kosovskog premijera bili su ministar Administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići i zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti.

Iz Vlade podsećaju da se Kosovo pridružilo Partnerstvu za otvorenu upravu u avgustu, te da ova organizacija sada ima 75 zemalja članica.

Pored Kurtija, prisutnima su se obratili i premijerka Estonije Kaja Kalas, američki državni sekretar Entoni Blinken, ukrajinski premijer Denis Šmihal i drugi.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023