Vesti
Saopštenja

Kurti razgovarao sa Šaipom Kamberijem

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem razgovarao o aktuelnim političkim tokovima ali i ovonedeljnom sastanku u Briselu odžanom u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.
Kurti razgovarao sa Šaipom Kamberijem
Šaip Kamberi i Aljbin Kurti (Foto printscr)

Kako je saopšteno Kamberi je naglasio da je zajedno sa bošnjačkim poslanicima SDA inicirao pet nacrta zakona, među kojima i onu za zaštitu prava i sloboda manjina; za sedišta i teritoriju sudova; za promenu zakona o upotrebi nacionalnih simbola; za izmenu skupštinske uredbe tako da manjinske liste imaju mogućnost formiranja poslaničke grupe sa tri poslanika umesto pet koliko je potrebno za centralne stranke, kao i nacrt rezolucije o Srebrenici.

U saopštenju Vlade Kosova navodi se da je Kamberi u razgovoru sa Kurtijem, naglasio da "ove inicijative ometa predsednik srpskog parlamenta time što nisu uvrštene na dnevni red, čak ni da se o njima raspravlja".

Premijer Kosova je čestitao poslaniku Kamberiju na zalaganju i odlučnosti i pružio mu punu podršku za afirmaciju položaja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, zaključuje se u saopštenju Vlade Kosova.

 Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023