Vesti
Saopštenja

’’Kurti neosnovano optužuje Beograd za krizu na severu Kosova’’

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da kosovski premijer Aljbin Kurti, u strahu i nemoći pred odlučnim demokratskim odgovorom Srba na njegovo nasilje i bezakonje, za napetu situaciju na severu Kosova pokušava da okrivi Beograd i predsednika Aleksandra Vučića.

’’Kurti neosnovano optužuje Beograd za krizu na severu Kosova’’
Petar Petković (Foto Tanjug/Zoran Žestić)

“Srbi su veličanstvenim gandijevskim bojkotom i protestom pokazali svetu koliko je Kurti nemoćan, i ko je jedina pretnja miru na Kosovu i Metohiji, a bore se, ne samo za svoja ljudska prava, već i za kredibilitet Evropske unije kao posrednika u Briselskom dijalogu, koji je Kurti obesmislio”, naveo je Petković u saopštenju dostavljenom menijima.

Zato Kurti, kako dalje navodi, ne vidi i ne čuje stroge poruke Evropske unije da smesta mora da prekine destabilizaciju Kosova i Metohije i da pristupi formiranju ZSO.

“Nisu pretnja miru srpski policajci koji se razoružavaju i skidaju uniforme sa oznakama koje nikad nisu doživljavali kao svoje, niti srpski politički predstavnici, sudije i tužioci, koji ne žele da budu saučesnici u nasilju nad sopstvenim narodom, već onaj ko vlada topuzom i nezakonito i mimo svakog sporazuma šalje oklopna vozila i specijalnu policiju tamo gde joj nije mesto”, istakao je.

"Srbi su svojim gromoglasnim miroljubivim odgovorom Kurtiju svima dokazali ko je jedina i najveća pretnja miru na Kosovu i Metohiji, a to se vidi i po  reakcijama međunarodne zajednice", zaključio je Petković.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Upravo su se i u severnom delu Mitrovice začule sirene.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022