Vesti
Saopštenja

’’Kurti neosnovano optužuje Beograd za krizu na severu Kosova’’

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da kosovski premijer Aljbin Kurti, u strahu i nemoći pred odlučnim demokratskim odgovorom Srba na njegovo nasilje i bezakonje, za napetu situaciju na severu Kosova pokušava da okrivi Beograd i predsednika Aleksandra Vučića.

’’Kurti neosnovano optužuje Beograd za krizu na severu Kosova’’
Petar Petković (Foto Tanjug/Zoran Žestić)

“Srbi su veličanstvenim gandijevskim bojkotom i protestom pokazali svetu koliko je Kurti nemoćan, i ko je jedina pretnja miru na Kosovu i Metohiji, a bore se, ne samo za svoja ljudska prava, već i za kredibilitet Evropske unije kao posrednika u Briselskom dijalogu, koji je Kurti obesmislio”, naveo je Petković u saopštenju dostavljenom menijima.

Zato Kurti, kako dalje navodi, ne vidi i ne čuje stroge poruke Evropske unije da smesta mora da prekine destabilizaciju Kosova i Metohije i da pristupi formiranju ZSO.

“Nisu pretnja miru srpski policajci koji se razoružavaju i skidaju uniforme sa oznakama koje nikad nisu doživljavali kao svoje, niti srpski politički predstavnici, sudije i tužioci, koji ne žele da budu saučesnici u nasilju nad sopstvenim narodom, već onaj ko vlada topuzom i nezakonito i mimo svakog sporazuma šalje oklopna vozila i specijalnu policiju tamo gde joj nije mesto”, istakao je.

"Srbi su svojim gromoglasnim miroljubivim odgovorom Kurtiju svima dokazali ko je jedina i najveća pretnja miru na Kosovu i Metohiji, a to se vidi i po  reakcijama međunarodne zajednice", zaključio je Petković.Ostale vesti

Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023
Pomoć za sanaciju kuća u Kosovskom Pomoravlju
Кancelarija za Кosovo i Metohiju je dodelila je novčana sredstva za sanaciju i dogradnju tri porodične kuće na teritoriji opštine Vitina i time pomogla stambeno zbrinjavanje višečlane porodice koje žive u otežanim uslovima.
  • 21.03.2023