Vesti
Saopštenja

’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Manastir Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

Kosovski ministar kulture Hajrula Čeku je u sredu izjavio da je manastir Visoki Dečani "poslednja tačka beznadežne bitke koju Srbija vodi na Kosovu, zloupotrebljavajući pravoslavne crkve i manastire u našoj zemlji".

"Uz sve izveštaje kosovske policije, ali i KFOR-a koji govore o gotovo apsolutnom smirivanju bezbednosne situacije u našoj zemlji, prisustvo ispred manastira Dečani je minimalno, jer i izveštaji KFOR govore o neuporedivom poboljšanju, značajnom u odnosu na ono što je bilo 2004. godine", rekao je Čeku.

Iz Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije je istaknuto da nije jasno na koje bezbednosne izveštaje se poziva predstavnik Prištine imajući u vidu jednoglasnu odluku Uneska da srpski manastiri na Кosovu ostanu na listi ugroženih, kao i izveštaj Misije OEBS iz jula ove godine, koji ukazuje na brojne vandalizme i krivična dela počinjena na objektima i lokalitetima Srpske pravoslavne crkve od 2014. do 2020.

"Zato ne treba da čudi da oni koji smatraju da je napredak u čuvanju kulturnog nasleđa to što trenutno ne pale i ne ruše crkve i manastire, kao što su činili 2004. godine, već ih ’samo’ ugrožavaju izgradnjom puteva, skrnavljenjem, krađama, otimanjem zemljišta, zabranom službe i napadima na nadgrobne spomenike i vernike, proglašavaju brigu Republike Srbije za kulturno i versko nasleđe za zloupotrebu", poručilo je ministarstvo.

Iz Ministarstva je u saopštenju ukazano i da su Visoki Dečani od 2006. godine upisani na Uneskovu listu Svetske baštine u opasnosti.

"Očigledno je da izjava Čekua predstavlja pokušaj skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Кosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja", zaključeno je u saopštenju Ministarstva uz napomenu "da ugrožavanje prava i kulturnog nasleđa, nažalost predstavljaju tešku svakodnevicu srpskog naroda na Кosovu".Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Položen kamen temeljac za kuću Pirića u Vrbovcu
Zahvaljujući sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju, danas je u Vrbovcu položen kamen temeljac za gradnju nove porodične kuće za porodicu Marka i Jelene Pirić koji godinama nakon raseljeništva žive kao podstanari, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 01.10.2022
Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta
"Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", navela je u saopštenju za medije predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.
  • 29.09.2022
Grnčarska radionica za decu u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ organizuje grnčarsku radionicu „Vredne ruke“ i poziva decu uzrasta od sedam do 12 godina da se prijave za učešće. Broj učesnika je ograničen, navodi se u saopštenju.
  • 29.09.2022
EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici
Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.
  • 29.09.2022
GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022