Vesti
Saopštenja

“Kulturno nasleđe Kosova i Metohije”

U Domu kulture u Gračanici biće održana tribina na kojoj će biti predstavljen zbornik „Kulturno nasleđe Kosova i Metohije – istorijske tekovine Srbije na Kosovu i Metohiji i izazovi budućnosti“.
“Kulturno nasleđe Kosova i Metohije”
Foto Fejsbuk

U saopštenju dostavljno medijima navodi se da ova dvotomna knjiga uvodi čitaoce u svet najvećih ostvarenja srpske kulture, istorije, a radovi iz oblasti petagogije, psihologije i sociologije osvetljavaju život, položaj i odnos sa drugima na prostoru Kosova i Metohije.

Na tribini će govoriti Rada Stijović sa Instituta za srpski jezik, profesor na Filozofskom fakultetu Priština-Kosovska Mitrovica Marta Vukotić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu Ivan Rašković,  profesor Leonas Tovaišis.
 
U nastavku večeri u Domu kulture Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" održaće svoj završni godišnji koncert.

Tematski zbornik „Kulturno nasleđe Kosova i Metohije  – istorijske tekovine Srbije na Kosovu i Metohiji i izazovi budućnosti“  izdali su Univerzitet u Prištini i Kancelarija za KiM.

Tribina će se održati u maloj sali Doma kulture u večeras od 19 časova.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021