Vesti
Saopštenja

KSAM nezadovoljan radom srpskih poslanika

Kosovska strateško akciona mreža (KSAM) izražava nezadovoljstvo i zabrinutost postupcima srpskih poslanika u Skupštini Kosova koji podržavaju mnoge procese i zakone Kosova koji se u praksi gotovo da ne sprovode ili su u suprotnosti sa Ustavom Kosova.
KSAM nezadovoljan radom srpskih poslanika
Skupština Kosova (Foto Kim)

"Jedan od poslednjih postupaka je podrška Zakonu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosova Evropskoj Uniji, koji nije mogao biti usvojen bez glasova poslanika Srpske liste”, navodi se u saopštenju KSAMA.

Kosovska strateško akciona mreža, ascijacija koja okuplja preko 100 uglavnom srpskih nevladinih organizacija, podseća da se zakoni koji su u proteklom periodu usvojeni, a tiču se i srpskog naroda na Kosovu gotovo u potpunosti se ne poštuju, niti sprovode.

Takav je na primer Zakon o Velikoj Hoči, Zakon o istorijskom centru Prizrena, Zakon o upotrebi jezika na Kosovu, ali niz drugih zakona koji bi omogućili srpskom narodu opstanak i budućnost na Kosovu.

KSAM podseća i da Srbi na Kosovu nisu dobili i ustavom svoja prava i  kada  je nezavisni TV kanal u pitanju.

“Po Ustavu Kosova i Ahtisarijevim planu Srbima na Kosovu pripada nezavisna televizija, odnosno nezavisni TV kanal koji do danas nisu dobili. Prosto je neverovatno da srpski poslanici u Skupštini Kosova sprovode politiku Kosova i glasaju za zakone koje predlaže vladajuća većina, a da pri tom ne pokazuju čak ni pokušaj da se sprovedu zakoni i ustavne obaveze Kosova koji se odnose na srpski narod”.

KSAM podržava sve procese koji vode razvoju Kosova, uključujuci i put ka Evropskoj uniji, ali smatra da bi trebalo da i vlasti na Kosovu ispune svoje obaveze, striktno primenjuju i poštuju zakonsku regulativu kad je srpska zajednica u pitanju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM pozvala građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju protiv virusa kovid-19.
  • 28.02.2021
Policija izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.

  • 28.02.2021
Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021