Vesti
Saopštenja

KSAM nezadovoljan radom srpskih poslanika

Kosovska strateško akciona mreža (KSAM) izražava nezadovoljstvo i zabrinutost postupcima srpskih poslanika u Skupštini Kosova koji podržavaju mnoge procese i zakone Kosova koji se u praksi gotovo da ne sprovode ili su u suprotnosti sa Ustavom Kosova.
KSAM nezadovoljan radom srpskih poslanika
Skupština Kosova (Foto Kim)

"Jedan od poslednjih postupaka je podrška Zakonu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosova Evropskoj Uniji, koji nije mogao biti usvojen bez glasova poslanika Srpske liste”, navodi se u saopštenju KSAMA.

Kosovska strateško akciona mreža, ascijacija koja okuplja preko 100 uglavnom srpskih nevladinih organizacija, podseća da se zakoni koji su u proteklom periodu usvojeni, a tiču se i srpskog naroda na Kosovu gotovo u potpunosti se ne poštuju, niti sprovode.

Takav je na primer Zakon o Velikoj Hoči, Zakon o istorijskom centru Prizrena, Zakon o upotrebi jezika na Kosovu, ali niz drugih zakona koji bi omogućili srpskom narodu opstanak i budućnost na Kosovu.

KSAM podseća i da Srbi na Kosovu nisu dobili i ustavom svoja prava i  kada  je nezavisni TV kanal u pitanju.

“Po Ustavu Kosova i Ahtisarijevim planu Srbima na Kosovu pripada nezavisna televizija, odnosno nezavisni TV kanal koji do danas nisu dobili. Prosto je neverovatno da srpski poslanici u Skupštini Kosova sprovode politiku Kosova i glasaju za zakone koje predlaže vladajuća većina, a da pri tom ne pokazuju čak ni pokušaj da se sprovedu zakoni i ustavne obaveze Kosova koji se odnose na srpski narod”.

KSAM podržava sve procese koji vode razvoju Kosova, uključujuci i put ka Evropskoj uniji, ali smatra da bi trebalo da i vlasti na Kosovu ispune svoje obaveze, striktno primenjuju i poštuju zakonsku regulativu kad je srpska zajednica u pitanju.Ostale vesti

Petković sa Bratuom o dijalogu i situaciji na Kosovu
„Neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština velika je prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 26.10.2020
Veliki broj kazni zbog nepoštovanja antikovid mera
Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 894 kazne zbog nepoštovanja zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 26.10.2020
OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020
Kfor donirao kontejnere bolnici u Gračanici i Lapljem Selu
Kfor je donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici  i Lapljem Selu, navodi se u saopštenju.
  • 24.10.2020
„Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu članice Evropskog parlamenta i stalnog izvestilaca za Kosovo Viole fon Kramon, da ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu. „Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 23.10.2020
Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 23.10.2020