Vesti
Saopštenja

KSAM nezadovoljan radom srpskih poslanika

Kosovska strateško akciona mreža (KSAM) izražava nezadovoljstvo i zabrinutost postupcima srpskih poslanika u Skupštini Kosova koji podržavaju mnoge procese i zakone Kosova koji se u praksi gotovo da ne sprovode ili su u suprotnosti sa Ustavom Kosova.
KSAM nezadovoljan radom srpskih poslanika
Skupština Kosova (Foto Kim)

"Jedan od poslednjih postupaka je podrška Zakonu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosova Evropskoj Uniji, koji nije mogao biti usvojen bez glasova poslanika Srpske liste”, navodi se u saopštenju KSAMA.

Kosovska strateško akciona mreža, ascijacija koja okuplja preko 100 uglavnom srpskih nevladinih organizacija, podseća da se zakoni koji su u proteklom periodu usvojeni, a tiču se i srpskog naroda na Kosovu gotovo u potpunosti se ne poštuju, niti sprovode.

Takav je na primer Zakon o Velikoj Hoči, Zakon o istorijskom centru Prizrena, Zakon o upotrebi jezika na Kosovu, ali niz drugih zakona koji bi omogućili srpskom narodu opstanak i budućnost na Kosovu.

KSAM podseća i da Srbi na Kosovu nisu dobili i ustavom svoja prava i  kada  je nezavisni TV kanal u pitanju.

“Po Ustavu Kosova i Ahtisarijevim planu Srbima na Kosovu pripada nezavisna televizija, odnosno nezavisni TV kanal koji do danas nisu dobili. Prosto je neverovatno da srpski poslanici u Skupštini Kosova sprovode politiku Kosova i glasaju za zakone koje predlaže vladajuća većina, a da pri tom ne pokazuju čak ni pokušaj da se sprovedu zakoni i ustavne obaveze Kosova koji se odnose na srpski narod”.

KSAM podržava sve procese koji vode razvoju Kosova, uključujuci i put ka Evropskoj uniji, ali smatra da bi trebalo da i vlasti na Kosovu ispune svoje obaveze, striktno primenjuju i poštuju zakonsku regulativu kad je srpska zajednica u pitanju.Ostale vesti

Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020