Vesti
Saopštenja

KSAM nezadovoljan radom srpskih poslanika

Kosovska strateško akciona mreža (KSAM) izražava nezadovoljstvo i zabrinutost postupcima srpskih poslanika u Skupštini Kosova koji podržavaju mnoge procese i zakone Kosova koji se u praksi gotovo da ne sprovode ili su u suprotnosti sa Ustavom Kosova.
KSAM nezadovoljan radom srpskih poslanika
Skupština Kosova (Foto Kim)

"Jedan od poslednjih postupaka je podrška Zakonu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosova Evropskoj Uniji, koji nije mogao biti usvojen bez glasova poslanika Srpske liste”, navodi se u saopštenju KSAMA.

Kosovska strateško akciona mreža, ascijacija koja okuplja preko 100 uglavnom srpskih nevladinih organizacija, podseća da se zakoni koji su u proteklom periodu usvojeni, a tiču se i srpskog naroda na Kosovu gotovo u potpunosti se ne poštuju, niti sprovode.

Takav je na primer Zakon o Velikoj Hoči, Zakon o istorijskom centru Prizrena, Zakon o upotrebi jezika na Kosovu, ali niz drugih zakona koji bi omogućili srpskom narodu opstanak i budućnost na Kosovu.

KSAM podseća i da Srbi na Kosovu nisu dobili i ustavom svoja prava i  kada  je nezavisni TV kanal u pitanju.

“Po Ustavu Kosova i Ahtisarijevim planu Srbima na Kosovu pripada nezavisna televizija, odnosno nezavisni TV kanal koji do danas nisu dobili. Prosto je neverovatno da srpski poslanici u Skupštini Kosova sprovode politiku Kosova i glasaju za zakone koje predlaže vladajuća većina, a da pri tom ne pokazuju čak ni pokušaj da se sprovedu zakoni i ustavne obaveze Kosova koji se odnose na srpski narod”.

KSAM podržava sve procese koji vode razvoju Kosova, uključujuci i put ka Evropskoj uniji, ali smatra da bi trebalo da i vlasti na Kosovu ispune svoje obaveze, striktno primenjuju i poštuju zakonsku regulativu kad je srpska zajednica u pitanju.Ostale vesti

Vjosa Osmani se vraća iz Njujorka
"Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani prekinula svoju posetu Njujorku i pošla za Prištinu zbog događaja na severu zemlje", saopšteno je medijima iz njenog kabineta.
  • 25.09.2021
Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu
Na zidu kuće u srpskoj opštini Klokot danas je osvanuo ispisan grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
  • 25.09.2021
Petković: Pretučena trojica Srba u blizini prelaza Brnjak
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su danas u blizni administrativnog prelaza Brnjak, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pretukli trojicu srpskih mladića. 
  • 23.09.2021
Tanin: Pozivam obe strane da pokažu odgovorno vođstvo
Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da primećuje nastavak zastoja u vezi sprovođenja mera po pitanju registarskih tablica i pridružuje se međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama da reše pitanja kroz uspostavljene mehanizme dijaloga, u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.
  • 23.09.2021
Kancelarija za KiM: Privođenje zbog bilborda ZSO
Kosovska policija je privela danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština". Nakon datih izjava oni su pušteni na slobodu, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2021
MUP Kosova: Izbegavati Jarinje i Brnjak
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je građanima da izbegavaju saobraćajnicu koja vodi ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu. 
  • 20.09.2021