Vesti
Saopštenja

Kršenje zakona i prava na informisanje na srpskom

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zato što na današnjem skupu u Prištini posvećenom nasilju u porodici koji je organizovala Nacionalna kancelarija za reviziju i agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost (UN Women) na Kosovu nije bilo prevoda na srpski jezik.
Kršenje zakona i prava na informisanje na srpskom
Ilustracija (Foto iStock)

Novinarka Medija centra iz Čaglavice Sanja Đokić, koja je pratila događaj, zatražila je objašnjenje zbog čega nema prevoda na srpski jezik, ali nije dobila odgovor.

„Pitala sam službenicu za prevod. Međutim ona je otišla negde i više se nije vratila. Malo je čudno da UN-ova agencija organizuje događaj, a da nema prevod. Do sada se to retko dešavalo. Takođe je čudno što događaju prisustvuje Ombudsman koji treba da štiti ljudska prava, a upravo se na tom događaju krše prava srpskih novinara“, kazala je za UNS Đokićeva.

U saopštenju dostavljenom medijima iz novinarskog udružwnja ističe se posebna zabrinutost jer su se prava srpskih novinara kršila u prisustvu Ombudsmana na Кosovu Naima Ćeljaja i ministarke pravde Кosova Aljbuljene Hadžiju.

Društvo novinara Кosova i Metohije zatražilo je objašnjenje od zamenika Ombudmana u Prištini Srđana Sentića.

“Jako mi je žao da je došlo do ove situacije koja je neprihvatljiva. Ombudsman nije bio upoznat da nema prevoda na srpski jezik. Bio je to očigledan propust organizatora. Iskreno verujemo da se to neće ponoviti u budućnosti. Svakako da su sve institucije u obavezi da primenjuju član 5. Ustava Кosova i Zakon o upotrebi jezika na Кosovu”, naveo je Sentić u pisanom odgovoru za UNS o DNKiM.

UNS i DNКiM podsećaju da se na ovaj način ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već da se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023