Vesti
Saopštenja

“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas su obišli selo Biča u opštini Кlina i razgovarali sa povratnikom Đorđijom Đorovićem koji je juče napadnut i kome je prećeno smrću na njegovom imanju.
“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”
Đorović sa predstavnikom ministarstva i policije (Foto MZZP)

Predstavnici ovog ministarstva su naveli da će se kod nadležnih institucija zalagati da se počinioci što pre pronađu, izvedu pred lice pravde i adekvatno kazne.

Prethodno je sa Đorovićem telefonom razgovarao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji mu je ponudio pomoć i naglasio da će institucionalno tražiti maksimalnu zaštitu kako za Đorovića, tako i za sve povratnike na Кosovu.

Dorđija Đorović je napadnut sekirom juče popodne u selu Drenovčić u opštini Klina na svom imanju. Njemu su, kako navode u Ministarstvu za zajednice i povratak, dvojica Albanaca zapretila srmću, te ”da će mu odseći glavu kao jagnjetu”, ako ga budu videli da obrađuje imanje.

Nakon ovog napada Đoroviću su pretili i u Biči, u kući koju je iznajmio za stanovanje. Posle novih pretnji Đorović je slučaj prijavio slovenačkom КFOR-u i Policiju Кosova koja je odmah stigla na lice mesta i od njega uzela izjavu.

“Ovo je flagrantno kršenje prava povratnika na slobodan život i rad na sopstvenim imanjima. Кrajnje je vreme da se stane na put nasilju koje se u kontinuitetu sprovodi nad srpskim povratnicima”, naveli su u ministarstvu.

Takođe navode da su dva icidenta na srpske povratnike u opštini Кlina, u samo nekoliko dana, ozbiljna pretnja za slobodne građane i povratnike.

“Zastrašivanja i pretnje smrću treba ozbiljno shvatiti jer su očigledna namera da u povratnčkim mestima ne bude više Srba”, ističe se u saopštenju nakon posete.

Od februara do danas na Kosovu je zabeleženo 19 incidenata u kojima su meta bili Srbi.

 

 Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021