Vesti
Saopštenja

“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas su obišli selo Biča u opštini Кlina i razgovarali sa povratnikom Đorđijom Đorovićem koji je juče napadnut i kome je prećeno smrću na njegovom imanju.
“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”
Đorović sa predstavnikom ministarstva i policije (Foto MZZP)

Predstavnici ovog ministarstva su naveli da će se kod nadležnih institucija zalagati da se počinioci što pre pronađu, izvedu pred lice pravde i adekvatno kazne.

Prethodno je sa Đorovićem telefonom razgovarao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji mu je ponudio pomoć i naglasio da će institucionalno tražiti maksimalnu zaštitu kako za Đorovića, tako i za sve povratnike na Кosovu.

Dorđija Đorović je napadnut sekirom juče popodne u selu Drenovčić u opštini Klina na svom imanju. Njemu su, kako navode u Ministarstvu za zajednice i povratak, dvojica Albanaca zapretila srmću, te ”da će mu odseći glavu kao jagnjetu”, ako ga budu videli da obrađuje imanje.

Nakon ovog napada Đoroviću su pretili i u Biči, u kući koju je iznajmio za stanovanje. Posle novih pretnji Đorović je slučaj prijavio slovenačkom КFOR-u i Policiju Кosova koja je odmah stigla na lice mesta i od njega uzela izjavu.

“Ovo je flagrantno kršenje prava povratnika na slobodan život i rad na sopstvenim imanjima. Кrajnje je vreme da se stane na put nasilju koje se u kontinuitetu sprovodi nad srpskim povratnicima”, naveli su u ministarstvu.

Takođe navode da su dva icidenta na srpske povratnike u opštini Кlina, u samo nekoliko dana, ozbiljna pretnja za slobodne građane i povratnike.

“Zastrašivanja i pretnje smrću treba ozbiljno shvatiti jer su očigledna namera da u povratnčkim mestima ne bude više Srba”, ističe se u saopštenju nakon posete.

Od februara do danas na Kosovu je zabeleženo 19 incidenata u kojima su meta bili Srbi.

 

 Ostale vesti

Krizni štab Opštine Gračanica održao je sednicu povodom trenutne epidemiološke situacije. "Iako je situacija pod kontrolom, ona nije zavidna, te kolektivna odgovornost mora biti na višem nivou", navodi se u saopštenju.
  • 07.07.2020
Popović i Rajli o bezbednosnoj situaciji i pandemiji koronavirusa
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa komandanta Regionalne komande Istok američkim pukovnikom Erikom Rajlijem o bezbednosnoj situaciji, pandemiji koronavirusa i nastavku saradnje.
  • 07.07.2020
Ograničen rad sa strankama u Opštini Gračanica
Zbog aktuelne epidemiološke situacija, Opština Gračanica ograničava svoj rad sa strankama.
  • 06.07.2020
“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima zdravstvenih institucija. Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj samoupravi pod kontolom, “uprkos tome što je ona nešto lošija u odnosu na predhodni period”.
  • 06.07.2020
Priština: Izmenjeni režim rada Centra za registraciju vozila i CID
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i Agencija za civilnu registraciju doneli su odluku da obustave rad sa strankama u Centru za registraciju vozila i Centru za izdavanje dokumenata (CID) u Prištini nakon što je kod nekoliko službenika potvrđen koronavirus.
  • 06.07.2020
OG:Pojačana kontrola objekata uslužne delatnosti
Opštinsko odeljenje inspekcije sprovodi kontrolu trgovinskih, ugostiteljskih i svih drugih objekata uslužene delatnosti na teritoriji opštine, saopšteno je iz opštine Gračanica. 
  • 05.07.2020