Vesti
Saopštenja

“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas su obišli selo Biča u opštini Кlina i razgovarali sa povratnikom Đorđijom Đorovićem koji je juče napadnut i kome je prećeno smrću na njegovom imanju.
“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”
Đorović sa predstavnikom ministarstva i policije (Foto MZZP)

Predstavnici ovog ministarstva su naveli da će se kod nadležnih institucija zalagati da se počinioci što pre pronađu, izvedu pred lice pravde i adekvatno kazne.

Prethodno je sa Đorovićem telefonom razgovarao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji mu je ponudio pomoć i naglasio da će institucionalno tražiti maksimalnu zaštitu kako za Đorovića, tako i za sve povratnike na Кosovu.

Dorđija Đorović je napadnut sekirom juče popodne u selu Drenovčić u opštini Klina na svom imanju. Njemu su, kako navode u Ministarstvu za zajednice i povratak, dvojica Albanaca zapretila srmću, te ”da će mu odseći glavu kao jagnjetu”, ako ga budu videli da obrađuje imanje.

Nakon ovog napada Đoroviću su pretili i u Biči, u kući koju je iznajmio za stanovanje. Posle novih pretnji Đorović je slučaj prijavio slovenačkom КFOR-u i Policiju Кosova koja je odmah stigla na lice mesta i od njega uzela izjavu.

“Ovo je flagrantno kršenje prava povratnika na slobodan život i rad na sopstvenim imanjima. Кrajnje je vreme da se stane na put nasilju koje se u kontinuitetu sprovodi nad srpskim povratnicima”, naveli su u ministarstvu.

Takođe navode da su dva icidenta na srpske povratnike u opštini Кlina, u samo nekoliko dana, ozbiljna pretnja za slobodne građane i povratnike.

“Zastrašivanja i pretnje smrću treba ozbiljno shvatiti jer su očigledna namera da u povratnčkim mestima ne bude više Srba”, ističe se u saopštenju nakon posete.

Od februara do danas na Kosovu je zabeleženo 19 incidenata u kojima su meta bili Srbi.

 

 Ostale vesti

Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021
Petković: Srbi nisu odgovorni za masovno trovanje u Dečanima
“Na delu je veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima”, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 15.07.2021
Rakić i Vigemark o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, sastao se sa šefom Misije vladavine prava i zakona Evropske unije na Кosovu Larsom Vigemarkom. Glavna tema razgovara bila je opšta bezbednosna situacija za manjinske zajednice i kako obezbediti održiv povratak raseljenih lica. Takođe, razgovarali su i o novim vladinim prioritetima, ekonomskoj situaciji na Кosovu i negativnim efektima pandemije kovid-19 na vladavinu prava, navodi se u saopštenju.
  • 15.07.2021