Vesti
Saopštenja

KP: Uhapšeni su tretirani po propisanim standardima

Policija Kosova je u saradnji sa Policijskim Inspektoratom, a po naredbi Osnovnog suda u Prištini i predvođena od strane Specijalnog tužilaštva Kosovo, implementirala naredbu o pretresu na nekoliko odvojenih lokacija na celokupnoj teritoriji Kosovo, navodi se u saopštenju.
KP: Uhapšeni su tretirani po propisanim standardima
Ilustracija( Foto KP)

Cilj ove operacije jeste bio borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sprovođenje racije i hapšenje određenog broja policijskih službenika, ističe se u saopštenju.

Policija Kosova navodi da su sve uhapšene osobe tretirane u „skladu sa pravno propisanim standardima i procedurama, poštojući njihova prava i slobode kao što je zagarantovano zakonom“.

„Ovaj policijski plan je počeo da se implementira kao što je i planirano na teritoriji svih regiona, što je uglavnom proteklo bez incidenata, osim u regionu Zubin Potok, gde su u mestu zvanom “Klisura” nepoznate osobe postavile barikade na putu u obliku stabala, zapaljene vatre i teških vozila, kamiona“, dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe u saopštenju „Specijalna jedinica kosovske policije se u oblasti  Klisura u regionu Zubin Potok suočila sa naoružanim otporom pruženim od strane osumnjičenih lica, gde su zbog razmene vatre povređena dva policijska službenika, jedan od njih teže i jedan sa lakšim telesnim povredama, a povređeno je i nekoliko policiskih službenika tokom njihove akcije razbijanja barikada koje su bile postavljene od strane građana“.

Većina osumnjičenih lica bila su nasilna tokom hapšenja i policija je morala da upotrebi neophodnu i proporcionalnu silu kako bi osumnjičena lica stavila pod kontrolu, dodaje se u saopštenju.

Tokom uklanjanja barikada nekoliko osoba izašlo na ulice kako bi sprečilo policiju u izvršenju svojih dužnosti, „a nekoliko puta je primećeno i  „Toyota“ vozilo bele boje sa UN oznakama i vozačkim tablicama, koje se kretalo zajedno sa osumnjičenim licima na nekoliko lokacija“, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da je „u skladu sa policijskim dužnostima i procedurama, nakon svakog sprovođenja operativnog plana Policija Kosova vrši postoperativne procene, vezano za uopšteno sprovođenje operacija. Pošto je ovo istraga koja je još uvek u toku, Policija Kosova je po službenoj dužnosti ograničena u pružanju detaljnijih informacija u ovom trenutku“.Ostale vesti

“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020
Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
  • 08.07.2020