Vesti
Saopštenja

KP: Uhapšeni su tretirani po propisanim standardima

Policija Kosova je u saradnji sa Policijskim Inspektoratom, a po naredbi Osnovnog suda u Prištini i predvođena od strane Specijalnog tužilaštva Kosovo, implementirala naredbu o pretresu na nekoliko odvojenih lokacija na celokupnoj teritoriji Kosovo, navodi se u saopštenju.
KP: Uhapšeni su tretirani po propisanim standardima
Ilustracija( Foto KP)

Cilj ove operacije jeste bio borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sprovođenje racije i hapšenje određenog broja policijskih službenika, ističe se u saopštenju.

Policija Kosova navodi da su sve uhapšene osobe tretirane u „skladu sa pravno propisanim standardima i procedurama, poštojući njihova prava i slobode kao što je zagarantovano zakonom“.

„Ovaj policijski plan je počeo da se implementira kao što je i planirano na teritoriji svih regiona, što je uglavnom proteklo bez incidenata, osim u regionu Zubin Potok, gde su u mestu zvanom “Klisura” nepoznate osobe postavile barikade na putu u obliku stabala, zapaljene vatre i teških vozila, kamiona“, dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe u saopštenju „Specijalna jedinica kosovske policije se u oblasti  Klisura u regionu Zubin Potok suočila sa naoružanim otporom pruženim od strane osumnjičenih lica, gde su zbog razmene vatre povređena dva policijska službenika, jedan od njih teže i jedan sa lakšim telesnim povredama, a povređeno je i nekoliko policiskih službenika tokom njihove akcije razbijanja barikada koje su bile postavljene od strane građana“.

Većina osumnjičenih lica bila su nasilna tokom hapšenja i policija je morala da upotrebi neophodnu i proporcionalnu silu kako bi osumnjičena lica stavila pod kontrolu, dodaje se u saopštenju.

Tokom uklanjanja barikada nekoliko osoba izašlo na ulice kako bi sprečilo policiju u izvršenju svojih dužnosti, „a nekoliko puta je primećeno i  „Toyota“ vozilo bele boje sa UN oznakama i vozačkim tablicama, koje se kretalo zajedno sa osumnjičenim licima na nekoliko lokacija“, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da je „u skladu sa policijskim dužnostima i procedurama, nakon svakog sprovođenja operativnog plana Policija Kosova vrši postoperativne procene, vezano za uopšteno sprovođenje operacija. Pošto je ovo istraga koja je još uvek u toku, Policija Kosova je po službenoj dužnosti ograničena u pružanju detaljnijih informacija u ovom trenutku“.Ostale vesti

Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom
Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), Švedskom i Norveškom je izdvojilo 4,9 miliona evra za opštine koje su imale najbolji učinak. Među njima je i Opština Gračanica kojoj će biti dodeljeno blizu 54 hiljade evra.
  • 03.04.2020
Opština Severna Mitrovica pomogla KBC u gradu na Ibru
Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić posetio je KBC Kosovska Mitrovica, Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje i tom prilikom uručio neophodni materijal zdravstvenim radnicima.
  • 03.04.2020
“Empirika”: Vratiti RTV Mir u kablovski sistem
Uprkos brojnim apelima i saopštenjima medijskih udruženja upućenih široj javnosti, nadležnim isntitucijama, uključujući i međunarodnu zajednicu, do danas nije bilo adekvatnog odogovora relevantnih institucija, kao ni lokalnih kablovskih operatera, a kojim bi se omogućio nastavak emitovanja programa RTV Mir iz Leposavića.
  • 03.04.2020
UN podrška sigurnim kućama
Kancelarije UNFPA i UNDP na Kosovu obezbedile su preko 8,500 raznih artikala hrane za sigurne kuće širom Kosova kao hitnu pomoć u danima krize. Nabavka je preduzeta uz koordinaciju UN agencija na Kosovu i korporacije "Meridian".
  • 01.04.2020
Đurić poziva EU da reaguje na reciprocitet
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju sve u regionu da dignu glas protiv “novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini”.
  • 01.04.2020
„Kosovo da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere“
Povodom odluke kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama, ambasada SAD na Kosovu je poručila da „Kosovo treba da ukine sve takse a ne da stvara nove barijere“.
  • 01.04.2020