Vesti
Saopštenja

Kozarev primio grupu mladih Srba i Albanaca

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev primio je grupu od 20 mladih Srba i Albanaca iz centralne Srbije i Kosova, koji u okviru programa "Prošlost se nastavlja", borave u Beogradu od 30. maja do 2. juna.
Kozarev primio grupu mladih Srba i Albanaca
Dušan Kozarev sa mladim Srbima i Albancima (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi u saopštenju, Kozarev je izrazio zadovoljstvo namerom ovih mladih ljudi koji žele da uče o prošlosti, ali i saznaju više o aktuelnim odnosima Beograda i Prištine, kao i perspektivi suživota Srba i Albanaca na ovim prostorima.

Kozarev je istakao važnost očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i održivog napretka, posebno u ekonomskoj sferi.

Osvrnuvši se na učestale napade na Srbe, koji su se u poslednjih nekoliko dana desili na KiM, Dušan Kozarev je naglasio da je od izuzetnog značaja da se "na našim prostorima obezbedi dosledna zaštita ljudskih prava, u skladu sa najsavremenijim evropskim i svetskim standardima".

"Pozitivan primer je održavanje festivala ’Mirdita-Dobar dan’, u tradicionalno otvorenom i slobodnom Beogradu, nasuprot aktuelnoj situaciji na Kosmetu, gde su se u poslednjih nekoliko dana desili nedopustivi napadi na Srbe, čak i na žene i decu", rekao je Kozarev, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Na sastanku je postignuta saglasnost o potrebi za većom saradnjom mladih Srba i Albanaca na realizaciji zajedničkih višenacionalnih studentskih projekata, u cilju jačanja međusobnog poverenja, koji će voditi Balkan ka boljoj budućnosti.Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023