Vesti
Saopštenja

Kosovu stigao deo Evropske pomoći

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, uručila je danas prvi deo pomoći vredne 5 miliona evra za suzbijanje Kovida 19 na Kosovu. Pomoć je primio Arben Vitija, kosovski ministar zdravlja, navedeno je u saopštenju Kancelarije EU.
Kosovu stigao deo Evropske pomoći
Kontigent pomoći EU Kosovu (Foto EU)

Pomoć koja je uručena ispred Univerzitetskog kliničkog centra sastoji se od preko 1,4 miliona različitih zaštitnih medicinskih rukavica, 4.000 štitnika za lice, 3.000 zaštitnih naočara, 4.000 litara dezinfekcionog sredstva za ruke, 10.000 setova jednokratnih čaršafa i 50 kutija za transport laboratorijskih uzoraka, isporučenih u 5 kamiona.

„Ovo je trenutak kada možemo da damo konkretnu pomoć Evropske unije ljudima kojima je to potrebno i zdravstvenim radnicima, onima koji su na prvom udaru ove pandemije – koji se bore da spasu život ljudi“, rekla je Apostolova, dodajući da je EU u toj borbi zajedno sa Kosovom.

Uprkos teškoj situaciji u zemljama članicama, EU je, kazala je ona, posvećena tome da pomogne Kosovu.

“Puno drugih medicinskih zaliha i medicinske opreme, u sklopu naše vanredne pomoći od 5 miliona evra, biće isporučeno u narednih nekoliko sedmica “, naglasila je ona.

Tokom sledeće isporuke pomoći, Kosovo će dobite ventilatore, infuzione pumpe, vozila hitne pomoći, pulsne oksimetre, bolničke krevete, monitore, defibrilatore, elektrokardiografe, maske, testove, tube, lekove….

Osim ove, EU priprema i oko 63 miliona evra srednjoročne pomoći u vidu socio-ekonomskog granta i oko 100 miliona evra zajma kao makro-ekonomsku pomoć Kosovu.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020