Vesti
Saopštenja

Kosovu još tri miliona dolara od USAID-a

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i direktorka USAID-a na Kosovu Zejna Salahi potpisale su treći amandman Sporazuma o grantu za razvojne ciljeve sa Sjedinjenim Američkim Državama, pa je Kosovo dobilo još tri miliona dolara.
Kosovu još tri miliona dolara od USAID-a
Zejna Salahi i Vjosa Osmani potpisuju amandman Sporazuma o grantu za razvojne ciljeve u Prištini (Foto Predsedništvo Kosova)

Sporazumom se teži da se omogući bolja usluga građanima od strane odgovornih i efikasnih upravnih institucija, kao i povećanje mogućnosti za sveobuhvatno, demokratsko i ekonomsko učešće građana, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kabineta predsednice Kosova.

Ističe se da je novac namenjen i "poboljšanju saradnje između građana, civilnog društva, firmi i javnog sektora, kako bi lokalne zajednice u povoljnijoj poziciji sledile razvojne ciljeve Kosova".

Ovaj sporazum je Vjosa Osmani potpisala prvi put u novembru 2020. godine. Prema njemu, Kosovo je dobilo 33 miliona dolara od USAID-a. U maju ove godine je potpisan prvi amandman sporazuma koji je obezbedio dodatna finansijska sredstva u iznosu od 1.6 miliona američkih dolara.

Zahvaljujući drugom amandmanu ovog sporazuma, Kosovo je dobilo još 3.8 miliona dolara, a danas je potpisan i treći amandman za još 3 miliona dolara.

Ukupno, zahvaljujući ovom aranžmanu, Kosovo je dobilo preko 41 milion američkih dolara od Sjedinjenih Američkih Država.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022