Vesti
Saopštenja

Kosovu još tri miliona dolara od USAID-a

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i direktorka USAID-a na Kosovu Zejna Salahi potpisale su treći amandman Sporazuma o grantu za razvojne ciljeve sa Sjedinjenim Američkim Državama, pa je Kosovo dobilo još tri miliona dolara.
Kosovu još tri miliona dolara od USAID-a
Zejna Salahi i Vjosa Osmani potpisuju amandman Sporazuma o grantu za razvojne ciljeve u Prištini (Foto Predsedništvo Kosova)

Sporazumom se teži da se omogući bolja usluga građanima od strane odgovornih i efikasnih upravnih institucija, kao i povećanje mogućnosti za sveobuhvatno, demokratsko i ekonomsko učešće građana, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kabineta predsednice Kosova.

Ističe se da je novac namenjen i "poboljšanju saradnje između građana, civilnog društva, firmi i javnog sektora, kako bi lokalne zajednice u povoljnijoj poziciji sledile razvojne ciljeve Kosova".

Ovaj sporazum je Vjosa Osmani potpisala prvi put u novembru 2020. godine. Prema njemu, Kosovo je dobilo 33 miliona dolara od USAID-a. U maju ove godine je potpisan prvi amandman sporazuma koji je obezbedio dodatna finansijska sredstva u iznosu od 1.6 miliona američkih dolara.

Zahvaljujući drugom amandmanu ovog sporazuma, Kosovo je dobilo još 3.8 miliona dolara, a danas je potpisan i treći amandman za još 3 miliona dolara.

Ukupno, zahvaljujući ovom aranžmanu, Kosovo je dobilo preko 41 milion američkih dolara od Sjedinjenih Američkih Država.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021