Vesti
Saopštenja

’’Kosovskim Srbima uskraćena elementarna ljudska prava’’

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković, sastao se danas sa ambasadorom Republike Grčke u Republici Srbiji Jorgosom Diakofotakisom i upozorio da se kosovskim Srbima sistematski i sve otvorenije uskraćuju elementarna politička i ljudska prava.

’’Kosovskim Srbima uskraćena elementarna ljudska prava’’
Petar Petkovic sa grčkim ambasadorom Jorgosom Diakofotakisom (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je sa Diakofotakisom razgovarao o sveukupnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na KiM i najnovijoj odluci srpskog naroda da napusti prištinske institucije, saopšteno je medijima.

Ukazao na činjenicu da su sve češći jednostrani potezi Prištine onemogućavali u poslednje vreme nastavak bilo kakvog smislenog dijaloga, a da su poslednji događaji Srbe na Кosovu i Metohiji doveli na ivicu ugroženosti fizičkog opstanka.

Govoreći o nezakonitoj i protivpravnoj smeni policajca Nenada Đurića, koga je Кurti
smenio samo zato što nije želeo da izriče opomene svom narodu, Petković je upozorio da se Srbima sistematski i sve otvorenije uskraćuju elementarna politička i ljudska prava, pa im je tako zabranjivano da glasaju na izborima, a specijalne jedinice КP su protivpravno upadale u srpske sredine, kršeći postignute sporazume, kao i da je prošlo skoro deset godina, od neispunjenja glavne obaveze Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Napuštanjem prištinskih institucija Srbi odgovorili na nasilnu politiku Aljbina Кurtija i njegovo izbegavanje obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu. Jasno su iskazali nameru da na ovaj način stanu u odbranu briselskog procesa i ostvare dva glavna cilja - formiranje Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma zaštite kolektivnih prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i povlačenje unilateralnih odluka Prištine o registarskim tablicama", istakao je Petković.

“Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji nesuglasice i probleme ne mogu rešititi nikako drugačije osim dijalogom i Beograd će nastaviti da ulaže napore kako bi se situacija na terenu normalizovala i stvorili uslovi za popravljanje međunacionalnih odnosa, a u prvom redu, kako bi se očuvao preko potreban mir”, zaključio je Petković.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". RTS navodi da je u Zubinom Potoku mirno nakon povlačenja policije.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022