Vesti
Saopštenja

Kosovski zvaničnici: Potpisan sporazum sa MCC-om

Zvaničnici američke "Millennium Challenge Corporation" (MCC) i vlada u Prištini potpisali su u Vašingtonu sporazuma vredan 236 miliona dolara za podizanje energetskih kapaciteta na Kosovu i Metohiji, među kojima je najvažniji projekat skladištenja i čuvanja energije, saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice. 
Kosovski zvaničnici: Potpisan sporazum sa MCC-om
Potpisivanje sporazuma kosovskih zvaničnika sa MCC-om (Foto Predsedništvo Kosova)

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti, kao i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli.

Potpisivanju Ugovora sa MCC-om predhodili su uspešno okončani pregovori u maju ove godine i jednoglasno izglasavanja Kompakt programa od strane Upravnog odbora MCC-a.

"SAD su , preko MCC-a, ponovo potvrdile svoju nepokolebljivu podršku Kosovu i spremnost da nam pomognu da napredujemo dalje u smislu održivog ekonomskog razvoja", rekla je Vjosa Osmani.

Ona je naglasila da su kao rezultat bezbednosnih dešavanja u Evropi i šire, brze i pametne intervencije u energetskom sektoru od vitalnog značaja i mogu postati najvažnije nasleđe sadašnjih generacija.

"Investicija od 236,7 miliona dolara je najveća energetska investicija na Kosovu poslednjih decenija. Ova investicija će pomoći stvaranju fleksibilnosti i stabilnosti u električnoj mreži omogućavanjem veće integracije obnovljivih resursa, kao i razvojem veština koje će doprineti jačanju učešća i angažovanja žena u energetskom sektoru i na tržištu rada" , rekla je predsednica Osmani.

Ovaj proram je do sada najveća investicija u energetskom sektoru na Kosovu, navode iz kabineta Vjose Osmani i pojašnjavaju da obuhvata tri projekta - investicije u infrastrukturi za skladištenje energije, razvoj radne snage i uključivanje žena u energetski sektor, kao i projekat američke institucije za ubrzanje razvoja.

"Ovo potpisivanje predstavlja nastavak dubokog partnerstva između SAD i Kosova i naše posvećenosti da radimo zajedno na izgradnji modernih, održivih energetskih rešenja od kojih će imati koristi skoro dva miliona građana" rekla je direktorka MCC-a, Alis Olbrajt.

Sporazum su potpisale izvršna direktorka MCC Alis Olbrajt i kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli.Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022