Vesti
Saopštenja

Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Ilustracija (Foto Kancelarija predsednice Kosova, Vjose Osmani)

Pred spomen pločom, kosovska predsednica je istakla da su napadi 2001. godine probudili savest u čitavom svetu. Prema njenom mišljenju, na ovu godišnjicu, Kosovo ponovo potvrđuje podršku SAD i odaje počast sećanju na hiljade žrtava terorističkih napada, među kojima je bilo i Albanaca.

„SAD su naš strateški i stalni partner. Danas smo uz njih, kao i u svakoj drugoj situaciji. Prisećamo se žrtava 11. septembra i još jednom potvrđujemo da će najviše proamerički narod na svetu biti uz SAD u borbi protiv terorizma, ali i da podelimo bol na dan kao što je ovaj. 11. septembar 2001. godine bio je poziv ljudskoj savesti, poziv za mobilizaciju protiv opšteg zla i podsetnik da je međuljudska solidarnost, u slučajevima kao što je ovaj napad, garancija za bolji svet i ne samo doprinos ratu protiv terorizma, već i slobodi, miru i demokratiji u svetu“, istakla je predsednica Osmani.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca je rekao da su teroristički napadi pre 20 godina na kule bliznakinje u Njujorku bili napadi protiv slobodnog sveta i demokratskih vrednosti. Kao posledica, dodao je Konjufca, ti napadi su oživeli jedinstvenu međunarodnu reakciju protiv ovog globalnog zla koje je u porastu.

„Napadi 11. septembra 2001. godine potresli su građane Kosova i ceo albanski narod, jer je između naša dva neroda izgrađena snažna prijateljska i emotivna veza. Kosovo je i dalje veran partner SAD-a u svim njihovim međunarodnim angažovanjima“, istakao je Konjufca.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti je rekao da se ovog dana odaje počast čitavoj američkoj naciji.

„Danas se prisećamo 20. godišnjice smrtonosnih napada koji su nas sve potresli. Odajemo počast, s bolom i solidarnošću, porodicama 2.977 nedužnih žrtava i čitavoj američkoj naciji“, rekao je premijer Kurti i dodao da Kosovo duboko saoseća sa Sjedinjenim Američkim Državama, istorijskim i nezamenjivim saveznikom Kosova.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021
Petković i Jenča o političkoj situaciji na Kosovu, dijalogu i nestalim licima
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je tokom sastanka pomoćnika Generalnog sekretara UN za Evropu Miroslava Jenča upoznao sa aktuelnom političkom situacijom na Кosovu i Metohiji, tokom dijaloga Beograda i Prištine i teškim položajem srpskog naroda u pokrajini, posebno ukazavši na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni, navodi se u saopštenju.
  • 03.09.2021