Vesti
Saopštenja

Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Ilustracija (Foto Kancelarija predsednice Kosova, Vjose Osmani)

Pred spomen pločom, kosovska predsednica je istakla da su napadi 2001. godine probudili savest u čitavom svetu. Prema njenom mišljenju, na ovu godišnjicu, Kosovo ponovo potvrđuje podršku SAD i odaje počast sećanju na hiljade žrtava terorističkih napada, među kojima je bilo i Albanaca.

„SAD su naš strateški i stalni partner. Danas smo uz njih, kao i u svakoj drugoj situaciji. Prisećamo se žrtava 11. septembra i još jednom potvrđujemo da će najviše proamerički narod na svetu biti uz SAD u borbi protiv terorizma, ali i da podelimo bol na dan kao što je ovaj. 11. septembar 2001. godine bio je poziv ljudskoj savesti, poziv za mobilizaciju protiv opšteg zla i podsetnik da je međuljudska solidarnost, u slučajevima kao što je ovaj napad, garancija za bolji svet i ne samo doprinos ratu protiv terorizma, već i slobodi, miru i demokratiji u svetu“, istakla je predsednica Osmani.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca je rekao da su teroristički napadi pre 20 godina na kule bliznakinje u Njujorku bili napadi protiv slobodnog sveta i demokratskih vrednosti. Kao posledica, dodao je Konjufca, ti napadi su oživeli jedinstvenu međunarodnu reakciju protiv ovog globalnog zla koje je u porastu.

„Napadi 11. septembra 2001. godine potresli su građane Kosova i ceo albanski narod, jer je između naša dva neroda izgrađena snažna prijateljska i emotivna veza. Kosovo je i dalje veran partner SAD-a u svim njihovim međunarodnim angažovanjima“, istakao je Konjufca.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti je rekao da se ovog dana odaje počast čitavoj američkoj naciji.

„Danas se prisećamo 20. godišnjice smrtonosnih napada koji su nas sve potresli. Odajemo počast, s bolom i solidarnošću, porodicama 2.977 nedužnih žrtava i čitavoj američkoj naciji“, rekao je premijer Kurti i dodao da Kosovo duboko saoseća sa Sjedinjenim Američkim Državama, istorijskim i nezamenjivim saveznikom Kosova.Ostale vesti

Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022