Vesti
Saopštenja

Kosovska vlada takse zamenila reciprocitetom

Kosovska vlada je na sinoćnoj sednici donela odluku da ukine taksu na robu iz Srbije i BiH i krene sa postepenom primenom mere reciprociteta prema Srbiji. Odluka ostaje na snazi do 15. juna, kada će se izvršiti procena sprovođenja.
Kosovska vlada takse zamenila reciprocitetom
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

U saopštenju Vlade Kosova se ističe da u trgovinskim odnosima sa Srbijom, izrazi korišćeni u dokumentima koji slede moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom:

„Fitosanitarne potvrde i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu fitosanitarnoj kontroli na granici, kao i veterinarske potvrde i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode životinjskog porekla koji podležu veterinarskoj kontroli na granici“, stoji u saopštenju Vlade Kosova.

Obavezu da sprovedu novu odluku kosovske vlade imaće granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinu, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge nadležne institucije.

Takođe, navedeno je da će se primena i adekvatnost ove odluke preispitivati najmanje jednom mesečno.

Ovom odlukom vlade ukinute su prethodne o uvođenju taksi na proizvode iz Srbije i BiH. Za Bosnu i Hercegovinu takse su ukinute bezuslovno.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020