Vesti
Saopštenja

Kosovska vlada pozdravila izjavu američkih zvaničnika

Kosovska vlada u ostavci pozdravila je zajedničku izjavu američkih zvaničnika, Ričarda Grenela, Metjua Palmera i Filipa Kosneta da će SAD i dalje biti uz narod Kosova i podržavati posvećenost zdravstvenih ustanova da prevaziđu situaciju sa koronavirusom. U saopštenju Vlade takođe se navodi da "Tačijevi i Vučićevi pozivi na razgraničenje i dalje ostaju pretnja".

Kosovska vlada pozdravila izjavu američkih zvaničnika
Vlada Kosova (Foto Kim)

Vlada Kosova u ostavci odgovorila je nakon zajedničke izjave specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, Matjua Palmera i američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji su juče ragovali na izjavu premijera u ostavci Albina Kurtija, koji je istakao da postoji tajni dogovor između predsednika Tačija i Vučića. U saopštenju se ističe da vlada "visoko ocenjuje njihove pozive za poštovanje Ustava".

U saopštenju odlazeće vlade, takođe se navodi da "dijalog između Kosova i Srbije treba da vodi vlada, odnosno premijer Kosova, u skladu sa ustavnim principima Kosova", ali i da "Tačijevi i Vučićevi pozivi o razgraničenju i dalje ostaju pretnja".

"Međutim, za nas stalni pozivi predsednika Tačija i Vučića predstavljaju pretnju, a od avgusta 2018. godine oni se ponavljaju od strane dvojice predsednika koji su uspostavili blizak kontakt jedan s drugim bez međunarodnog posredovanja“, ističe se.

Kada su takse na robu iz Srbije i BiH u pitanju, navodi se da je učinjen značajan korak.

 

 Ostale vesti

Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020