Vesti
Saopštenja

Kosovska vlada pozdravila izjavu američkih zvaničnika

Kosovska vlada u ostavci pozdravila je zajedničku izjavu američkih zvaničnika, Ričarda Grenela, Metjua Palmera i Filipa Kosneta da će SAD i dalje biti uz narod Kosova i podržavati posvećenost zdravstvenih ustanova da prevaziđu situaciju sa koronavirusom. U saopštenju Vlade takođe se navodi da "Tačijevi i Vučićevi pozivi na razgraničenje i dalje ostaju pretnja".

Kosovska vlada pozdravila izjavu američkih zvaničnika
Vlada Kosova (Foto Kim)

Vlada Kosova u ostavci odgovorila je nakon zajedničke izjave specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, Matjua Palmera i američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji su juče ragovali na izjavu premijera u ostavci Albina Kurtija, koji je istakao da postoji tajni dogovor između predsednika Tačija i Vučića. U saopštenju se ističe da vlada "visoko ocenjuje njihove pozive za poštovanje Ustava".

U saopštenju odlazeće vlade, takođe se navodi da "dijalog između Kosova i Srbije treba da vodi vlada, odnosno premijer Kosova, u skladu sa ustavnim principima Kosova", ali i da "Tačijevi i Vučićevi pozivi o razgraničenju i dalje ostaju pretnja".

"Međutim, za nas stalni pozivi predsednika Tačija i Vučića predstavljaju pretnju, a od avgusta 2018. godine oni se ponavljaju od strane dvojice predsednika koji su uspostavili blizak kontakt jedan s drugim bez međunarodnog posredovanja“, ističe se.

Kada su takse na robu iz Srbije i BiH u pitanju, navodi se da je učinjen značajan korak.

 

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021