Vesti
Saopštenja

Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca
Policajci sa severa skidaju uniforme (Foto Tanjug)

"Pozivajući se na analizu ostavki iz PK-a i zvaničnih informacija dobijenih od strane Policijskog Inspektorata Kosova (IPK), u vezi sa otvorenim krivičnim i/ili administrativnim predmetima u procesu, utvrđeno je da je za osamdeset (80) službenika koji se nalaze na spisku obaveštenja o ostavkama, istima je ostavka prihvaćena. Takođe nastavljen je postupak obaveštavanja o prihvatanju ostavke i donošenja rešenja o ostavci", saopšteno je iz Kosovske policije.

Takođe se navodi da se nastavlja i proces ostavki za ostale zaposlene po zakonskim procedurama i rokovima koji su na snazi. "Isti su u procesu analize i pregleda, dok će ostali zaposleni u procesu biti pozvani na dalje kompletiranje i nastavak daljih postupaka", dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, 578 policajaca srpske nacionalnosti na severu Kosova podnelo je ostavke pošto je od njih zatraženo da sprovode odluku Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskih (gradova na Kosovu) na RKS tablice.

Prvi je iz Policije na severu Kosova istupio komandir Nenad Đurić, a potom i šef operative Aleksandar Filipović. Njih dvojica su nekoliko dana kasnije odlikovani od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 Ostale vesti

NSI: Odbijena krivična prijava zbog širenja mržnje u kampanji bojkota srpskih proizvoda
Krajem marta prošle godine organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë.
  • 06.02.2023
Predstavnici Narodne stranke u poseti ranjenom mladiću u Mogili

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Odbora Narodne stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić i potpredsednik Izvršnog odbora Uroš Đokić posetili su u selu Mogila kod Klokota porodicu Bobana Đuzića, koga su napala dva maloletna Albanca i naneli mu povrede u leđa ubodom nožem.

  • 05.02.2023
Osmani sa predsednikom Skupštine Islanda o saradnji

Predsednica Kosova Vjosu Osmani se tokom posete Islandu sastala i sa predsednikom Skupštine ove zemlje Birgirom Armansonom.

  • 03.02.2023
Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023