Vesti
Saopštenja

Kosovo: Stiglo još pet hiljada testova

Druga isporuka zdravstvene opreme koja sadrži 5.000 testova za utvrđivanje prisustva Kovid-19 dopremljena je Nacionalnom institutu za javno zdravlje i Ministarstvu zdravlja Kosova. Ovi testovi deo su hitne pomoći UNDP-a i vlade Luksemburga.
Kosovo: Stiglo još pet hiljada testova
Tokom primopredaje pomoći (Foto UNDP)

Primopredaji su prisustvovali ministar zdravlja Arben Vitia sa svojim saradnicima, glavna predstavnica UNDP-a Maria Suoko, kao i predstavnici Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu.

“Uz podršku vlade Luksemburga i UNDP-a, danas smo dobili značajnu pošiljku RT-PCR testova. Ovaj kontigent povećaće i naše sposobnosti da se borimo protiv Kovid-19. Testiranje je veoma važna komponenta koja smanjuje širenje virusa i vaš doprinos od velike je važnosti za zdravstveni sistem na Kosovu”, kazao je Vitia.

Predstavnici UNDP-a su naveli da su uz institucije Kosova u borbi protiv pandemije.

"Današnja donacija je uspešna uz podršku vlade Luksemburga kroz Razvojnu agenciju Luksemburga na Kosovu i mi se zahvaljujemo. Blisko sarađujemo sa Ministarstvom zdravlja i drugim institucijama na Kosovu u odgovoru na trenutne potrebe i u rukovođenju krizom na efikasni način”, rekla je Maria Suoko.

Slične poruke je uputila i otpravnica poslova u ambasadi Luksemburga u Prištini Nataša Gomes.

“Kao dugoročni partner, Luksemburg podržava Kosovo u borbi protiv Kovid-19. Današnja isporuka deo je većih napora koje smo preduzeli sa našim proverenim partnerom UNDP. Polako ulazimo u različite faze popuštanja mera, pa testiranje postaje sve važnije, kako bi se pandemija držala pod kontrolom i potreban je brz odgovor. Široko testiranje uz bezbednosne mere jedini su način provere Kovid-19 i svako treba da igra svoju ulogu.”

Deo pomoći namenjen je i kupovini testova za Univerzitetsku kliniku na Kosovu u Prištini.

"Ovo će omogućiti Ministarstvu zdravlja da traži virus i lokalizuje epidemiju, kao osnova za predviđanje i planiranje strategije za borbu protiv istog. Ostatak će se koristiti za pomoć ugroženim domaćinstvima pogođenim Kovid-19", navodi se u saopštenju UNDP-a dostavljenom medijima.Ostale vesti

SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020
Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
  • 08.07.2020
Krizni štab Opštine Gračanica održao je sednicu povodom trenutne epidemiološke situacije. "Iako je situacija pod kontrolom, ona nije zavidna, te kolektivna odgovornost mora biti na višem nivou", navodi se u saopštenju.
  • 07.07.2020
Popović i Rajli o bezbednosnoj situaciji i pandemiji koronavirusa
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa komandanta Regionalne komande Istok američkim pukovnikom Erikom Rajlijem o bezbednosnoj situaciji, pandemiji koronavirusa i nastavku saradnje.
  • 07.07.2020