Vesti
Saopštenja

„Kosovo može da računa na podršku EU“

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je video porukom čestitala Dan Evrope "prijateljima i partnerima", podsećajući da 9. maj slavi jedinstvo i zajedničku sudbinu EU i partnera na zapadnom Balkanu.

„Kosovo može da računa na podršku EU“
Natalija Apostolova (Foto Lajmi.net)

Apostolova se zahvalila svim Evropljanima koji pomažu u borbi protiv koronavirusa, a naročito doktorima, medicinskim sestrama i bolničkom osoblju „koji izlaze iz okvira svojih dužnosti boreći se da spasu svaki život koji je ugrožen ovim virusom“. 

Ona je dodala da Kosovo može da računa na podršku Evropske unije, koja namerava da obezbedi preko 160 miliona evra za makroekonomsku stabilizaciju i socio-ekonomsku podršku.

„Evropska unija priprema ekonomsku podršku u formi grantova i zajmova vrednih stotine miliona evra kako bi se podržala privreda i zaštitila radna mesta koja su ugrožena pandemijom na čitavom Balkanu“ kazala je Apostolova.

Za narednu nedelju ona je najavila niz različitih aktivnosti i događaja koji će biti emitovani putem Fejsbuk stranice „EU in Kosovo“.

Video poruku šefice Kancelarije EU na Kosovu Natalije Apostolove možete pogledati OVDEOstale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020