"Kosovo je spremno da uđe u zaključnu fazu dijaloga sa Srbijom"

Predsednik Kosova Hašim Tači je na otvaranju rada Plenarne sednice Samita u Sofiji rekao da je Kosovo spremno da uđe u zaključnu fazu dijaloga sa Srbijom, radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa Samita u Sofiji (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi u saopštenju, Tači je pred evropskim i balkanskim liderima rekao da “Kosovo jeste i da će u potpunosti ostati posvećeno ovim ciljevima, obuhvatajući i dijalog koji je olakšan posredstvom EU o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”.

On je istakao da je “Kosovo je spremno da uđe u zaključnu fazu dijaloga sa Srbijom”.

“Dozvolite mi da istaknem potrebu o jednakim pravilima igre i da se sada krećemo prema daljem sprovođenju tema o kojima pričamo na ovom samitu, a u slučaju Kosova to obuhvata brzo zaključenje procesa liberalizacije viza, za koji je Kosovo ispunilo svih 95 traženih uslova“, rekao je on.

Tači je istakao da se samit u Sofiji odvija u bitnom trenutku za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

“Ovaj samit između Evropske unije i Zapadnog Balkana je izuzetan zajednički uspeh, a posebno naših domaćina, bugarskog predsedavanja. Uspeh ovog samita zasnovan je na očuvanju angažovanja sa državama Zapadnog Balkana putem sveobuhvatnog i jednakog pristupa, a podržan je bitnim principom prema kojem ceo Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu“, rekao je predsednik Tači.

Predsednik Tači je dodao da ukoliko zaista želimo stabilan uticaj u afirmisanju regiona, to treba da podrazumeva i uklanjanje raznih prepreka koje su trenutno prisutne.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane